• 1

Азбучен списък на сътрудниците

А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | И | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ю | Я

Благой Александров Дечев

Благой Александров Дечев
4 юли 1947 г.
гр. Варна.
Прогресивно семейство.
Женен.
Организатор на производство.
ДСП „Булфрахт” – София.
БКП от 1966 г.
24 години.
Щатен служител.
ОР „ДОБРЕВ”.
Първо главно управление на ДС, отдел 05 "Нелегали".
17 май 1971 г.

„По характер е буен, с уравновесени нервни процеси, трудолюбив. Има ярко подчертана класова омраза към врага. Притежава добра обща, специална и политическа култура”, ПГУ, 1971 г.

„Дечев е амбициозен, задълбочен и дисциплиниран работник. Работи системно за повишаване на своята оперативна квалификация. Има добра марскистко-ленинска подготовка и работи за повишаването на същата – самостоятелно и в партийните просветни звена”, партийният секретар на ПГУ, 1977 г.

21 май 2001 г. с решение на Комисията по досиетата „Андреев” при проверката на народните представители.
Със заповед №217/17 май 1971 г. е назначен за разузнавач ІІІ степен; едногодишна разузнавателна школа в СССР; със заповед №313/5 юни 1978 г. е преназначен за разузнавач І степен; със заповед №К-2020/30 май 1985 г. е преназначен за първи зам. началник на ОУ-МВР-Видин по ДС; със заповед №К-170/16 януари 1987 г. е изпратен на двумесечен курс за ръководни кадри във ВКШ при КГБ-СССР и др.
1.Народен представител в 7-то ВНС (1990-1991).
2.Началник на Областно управление на МВР-ДС Видин от 1 януари 1989 г. до 1 юли 1990 г.
3.Общински народен съветник до 1990 г.

Благой Дечев е кадрови служител на Първо главно управление на ДС (1971-1985), народен представител от БСП в 7-то Велико Народно събрание, избран от 67-ми Видински избирателен район. Завършва Висшето народно военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" (1969), специалност инженер-корабоводител. Син е на родители на АБПФК.

Семейство и образование

Баща му е един от ръководителите на Видинския окръжен комитет на БКП. След поражението на партията по време на събитията през септември 1923 г. емигрира в Югославия, а оттам заминава със семейството си за СССР, където е политимигрант. Участва във Втората световна война като офицер от съветските военно въздушни сили. Получава звание полковник. Членува в КПСС от 1942 г., а в БКП от 1945 г.

След 9 септември 1944 г. преминава на служба в Българската армия като началник щаб ВВС, завеждащ международния отдел, началник авиация. По време на назначаването на сина му в ПГУ работи в оперативното управление на МНО.

Майката на Дечев е дъщеря на варненския партиен ръководител Благой Касабов, убит през 1925 г. През 1932 г. заедно с майка си тя емигрира в СССР. Членува във ВЛКМС (съветският комунистически младежки съюз, комсомол, бел. ред.). Доброволка е във Втората световна война като радист, обслужващ Коминтерна. По-късно е включена в групата на Станке Димитров – Марек, за да бъде изпратена като парашутистка в България. Кандидат за член на КПСС от април 1942 г., член на БКП от 9 януари 1945 г. След 9 септември 1944 г. работи в апарата на ЦК на БКП като инструктор.

След като завършва военно-морското училище Благой Дечев постъпва на работа във БМФ – Варна като капитан на кораб. През 1970 г. напуска по собствено желание и започва работа в ДСП „Булфрахт" – София – организатор на производство, контрактуване на сделки и договори с чуждестранни фирми.

В ПГУ и школа в КГБ

Подава молба до началника на МВР от 19 януари 1971 г. за назначаване на подходяща служба в МВР. Няколко месеца по-късно е назначен на длъжност разузнавач 6-та степен в отдел 05 „Нелегали" на ПГУ със звание „лейтенант". Работи в отделение „Д" по документални разработки, една от които е дадена за обвързване на „съветските другари".

През септември 1974 г. е изпратен на едногодишно обучение в школата на ПГУ-КГБ в Москва. Получава отлична оценка и благодарствено писмо от началника на ПГУ.

План за внедряване в Австралия

В личното кадрово дело на Благой Дечев съществува план за изпращането му през 1977 г. в Сидней, Австралия, където българската колония по това време наброява около 3000 души. Замисълът Дечев да бъде легендиран като дипломатически служител на МВнР и да разработва българската емиграция в Австралия за решаването на въпроси с документирането, извеждането и устройването на нелегали и спецагенти чрез първоначална издръжка, обезпечаване или „осиновяване" из среди на българи, приели местно гражданство.

Там дори по това време се намира българин, изведен през 1973 г. в Аделаида, който ПГУ води като кандидат-агент и има намерение да го устрои в Далечния Изток. За неговата перспектива дори са водени разговори със „съветските другари", които проявяват интерес към него за работа по линия на Китай. Срещата и връзката с кандидат-агента е част от бъдещата работа на Дечев.

Вместо Сидней – в Техеран

През октомври 1977 г. обаче е предложен да замести друг оперативен работник на ПГУ с изтекъл срок в Техеран, Иран в резидентурата под прикритието на завеждащ стокообмен в Търговско-икономическата сулжба при посолството на НРБ в иранската столица.

Легендата на Дечев е изградена на твърдението, че от 1971 г. работи в Министерския съвет на НРБ, отдел „Транспортен". През 1978 г. той подготвен за задгранична командировка в иранската столица Багдад по линия на сектор „Документация", където работят оперативни работници с изявени качества на документалчици. От април 1978 г. е на щат в МВТ, дирекция „Арабски страни и Иран" като специалист.

Незадоволителна оценка за мисията в Иран

В Иран осъществява задграничен мандат в периода 1979-1981 г. Там работи под псевдоним ОР „ДОБРЕВ". Предава разработка „Разузнавателни и контраразузнавателни органи на ИРАН – САВАК – организация за сигурност и информация. В Иран работи по ДОН „СТУДЕНТА" с цел предотвратяване на измяна, но обектът е изменя. Работи с общо 4-ма секретни сътрудници. Поддържа връзка с обект „ФИЛИП" – сирийски гражданин, кореспондент на САНА. В края на задграничния си мандат през 1981 г. Дечев получава незадоволителна оценка.

Отчетено е, че е работил в усложнена оперативна обстановка и не е постигнал резултат по линия на отдел 04 контраразузнавателен на ПГУ.

Изучаване на оперативни работници за отдел „Нелегали"

След завръщането му от Иран началник на отдел 05 „Нелегали" иска Дечев да работи в структурата. Известно време е в сектор „Документални варианти" – документалчик. След това е прехвърлен към отдел „Кадри" за по-бързо издирване, изучаване и назначаване на нови оперативни работници за отдел 05 „Нелегали" (1982).

През 1984 г. е повишен в длъжност зам.-началник отделение. Възложено му е да отговаря по подбора и изучаването на кандидат нелегали и кандидат агенти.

През 1985 г. тогавашният министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов и Велко Палин зав.-отдел „Социална и национална сигурност" на ЦК предлагат Благой Дечев бъде назначен на овакантеното място на зам.-началник на Окръжно управление на МВР Видин по линия на ДС.

Втора школа в КГБ

През 1987 г. е изпратен в Москва, където изкарва втора 2-месечна школа на КГБ. В началото на 1989 г. е назначен за началник на Областното управление на МВР-ДС във Видин. От 1990 г. е председател на Общинския съвет на БСП във Видин.

Като депутат от БСП в 7-то Велико Народно събрание заявява, че ще работи за мирен, демократичен преход с цялото отделяне на партиите от държавата, свобода на политическите виждания и неизползване на уличен диктат. Постепенно преминаване към свободен пазар на стоки, пари, трудови ресурси, равнопоставеност на формите на собственост.

blagoi_ dechev
dok

Натисни върху изображението за голям размер

Premium Downlaod Templatesby bigtheme.org

София Дървени дъски

София Иглолистен дървен материал

Online bookmaker Romenia bet365