• 1

Азбучен списък на сътрудниците

А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | И | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ю | Я

Георги Седевчов Първанов

Георги Седевчов Първанов
28 юни 1957 г.
село Сирищник, област Перник.
Работническо семейство.
Женен.
Историк.
Институт по история на БКП към Академията за обществени науки и социално управление (АОНСУ).
Член на БКП от 1981 г.
32 години.
Секретен сътрудник.
„ГОЦЕ”.
Първо главно управление на ДС, отдел 14 „Културно-историческо разузнаване”.
4 октомври 1989 г.
4 октомври 1989 г.
Старши лейтенант Цвятко Динков Цветков.
Старши лейтенант Цвятко Динков Цветков.

„Има усет към новото. Стреми се към обективност. Не е прибързан в преценките си. Уважава чуждото мнение и умее да отстоява своите позиции. Не е привърженик на грубото налагане, на авторитарните отношения, но обича да се утвърждава като неформален лидер в приятелските компании. Амбициозен е. Притежава добра обща култура. Енергичен и инициативен. Притежава необходимите лични и професионални качества за изпълнение на задачи по линия на културно-историческото разузнаване", ПГУ, 1998 г.

Участва в провеждането на активно мероприятие „ГАБЕРО” по т. нар. македонски въпрос.
14 юни 1993 г.
19 юли 2007 г.с решение №7 на Комисията по досиетата „Костадинов” при проверката на президентите и вицепрезидентите.
Разходен документ, отчетен от оперативния работник; документи от ръководилия го щатен служител; картони обр. 1 и 3; рег. бланка; дело Ф1 а.е. 7562.
1. Президент на република България.
2. Народен представител в 37-то, 38-то и 39-то Народно събрание.

Георги Първанов е президент на България (2002-2012) и лидер на БСП (1996-2001). През 1981 г. се дипломира в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и същата година постъпва на работа в Института по история на БКП към АОНСУ като научен сътрудник. Назначаването му става с решение на Секретариата на ЦК на БКП.

 

Политическа кариера

През декември 1989 г. е сред учредителите на националистическата организация Общонароден комитет за защита на националните интереси. На 40-ия конгрес на БСП (декември 1991 г.) е избран за член на Изпълнителното бюро на Висшия съвет (ВС). На 41-ия конгрес на БСП (3-6 юни 1994 г.) е избран за заместник-председател на ВС на БСП. На 42-ия извънреден конгрес на БСП (21-23 декември 1996 г.) е избран за председател на ВС на БСП.


Народен представител е в 37-то Народно събрание (1994-1997), 38-то Народно събрание (1997-2001) и 39-ото Народно събрание, като след избирането си за президент през есента на 2001 г. прекарва своя мандат като народен представител.

На президентските избори през 2001 г. достига до балотаж срещу тогавашния държавен глава Петър Стоянов. Печели изборите на втория тур, благодарение на подкрепата на лидера на ДПС Ахмед Доган, също агент на Първо главно управление на ДС, който контролира вота на привържениците на партията в полза на лидера на БСП.

Този момент е припомнен на Георги Първанов в края на януари 2014 г., когато бившият президент рестартира проекта си движение „Алтернатива за българско възраждане” (АБВ) и отправя критики към управлението на БСП и ДПС, съставило и подкрепящо кабинета Орешарски.

В отговор на критиките му лидерът на ДПС Лютви Местан, също агент на ДС, заявява: „Първанов имаше максимална цел класиране на балотаж и това бе дотогава, докато д-р Доган не го представи между двата тура с думите „Г-н президент” пред Централния съвет на ДПС”. По думите на Местан, през 2001 г. ДПС са налели 500 000 гласа за Първанов и ако те са били за Петър Стоянов, историята е нямало „да регистрира двата му мандата”.

 

Досието "ГОЦЕ" при Комисиите "Бонев" и "Андреев"

Принадлежността на Георги Първанов към бившата Държавна сигурност предизвиква редица спорове. Агентурното му минало не е огласена от двете предходни комисии по досиетата по време на управлението на СДС, партията, която обещава да отвори досиетата. Първата комисия е оглавявана от министъра на вътрешните работи Богомил Бонев през 1997 г., а втората комисията е с председател Методи Андреев (2001-2002), макар че и двете обсъждат досието „ГОЦЕ”.

Мнозинството от членовете на втората комисия дори бламират предложението на председателя Методи Андреев Първанов да бъде поканен в държавния орган през 2001 г. преди президентските избори с останалите кандидат-президенти с досиета, за да подпишат декларация, с която да отхвърлят принадлежността си към ДС, съгласно изискванията на закона.

 

Първанов за сътрудничеството си с ДС

За първи път в общественото пространство се заговаря за агент „ГОЦЕ” през 2006 г. Тогава под натиска на опозицията и преди кандидатирането си за втори мандат Първанов обявява, че  е имал контакт със служител на тогавашното Министерство на външните работи да сътрудничи в написването и редактирането на мемоарите на емигранта Методи Димов по чувствителния за България „македонски въпрос” и не знаел, че работи за ДС.

„Има папка „ГОЦЕ” в архивите на разузнавателната служба, тя съдържа информация за мен и нищо друго – нито ред, нито знак от мен”, заявява самият Георги Първанов на 23 юни 2006 г.

 

 

Цвятко Цветков, оперативният работник, който го е вербувал, обаче опровергава президента, като заявява в медиите, че още на времето Първанов отлично е знаел, че сътрудничи на ДС, а не на МВнР.

Обяснението на Георги Първанов, че не е знаел, не се покрива с фактите по делото. В един от документите в досието му е посочено, че „същият има желание да работи с органите на ДС”, а в друг, че му е "проведена вербовъчна беседа, на която Първанов прие сътрудничеството с готовност и разбиране”.

 

Прочистеното досие "ГОЦЕ"

Досието на секретен сътрудник „ГОЦЕ”, съдържа само 21 листа и множество белези показват, че то е прочистено. От номерацията на отделните страници е видно, че делото не е цяло и е пренареждано. Делото не съдържа необходимите атрибути, задължителни към 1989 г. по строго секретната Инструкция за оперативния отчет на ПГУ.

Не е направено ясно разделение между лично и работно дело на секретния сътрудник, каквито оперативните работници са длъжни да завеждат на всеки един агент.

 

Първанов и назначаването на сътрудници на комунистическите служби

Като президент Георги Първанов става изразител на политиката за реабилитирането на кадрите на Държавна сигурност. Назначава десетки сътрудници на ДС в президентската администрация. По време на двата си мандата като президент на България той издава укази за назначаване на общо 98 посланици, сътрудници на комунистическите тайни служби.

През декември 2010 г. влиза в конфликт с правителството на Бойко Борисов (ГЕРБ) и отказва предложението на кабинета да издаде укази за предсрочно отзоваване на над 40 действащи по това време български посланици, разкрити от комисията по досиетата като сътрудници на комунистическите тайни служби, включително в множество от страни-членки на ЕС и в САЩ.

В качеството си на държавен глава Георги Първанов се обявява за реализирането на руските енергийни проекти, свързани с България – АЕЦ „Белене", газопровода „Южен поток" и нефтопровода „Бургас – Александруполис". През януари 2008 г., когато пакетът от енергийни споразумения е подписан от двете страни, Първанов заявява, че с това „България успя да постигне „Голям шлем".

Виж онлай досието "ГОЦЕ" на Георги Първанов - в специализирания сайт desebg.com.

Georgi_Purvanov-f
Georgi_Purvanov-d

Натисни върху изображението за голям размер

Premium Downlaod Templatesby bigtheme.org

София Дървени дъски

София Иглолистен дървен материал

Online bookmaker Romenia bet365