• 1

Азбучен списък на сътрудниците

А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | И | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ю | Я

Галактион Любенов Табаков

Галактион Любенов Табаков
26 февруари 1949 г.
с. Ветрен, Пазарджишко.
Свещеник.
Врачанска митрополия, протосингел.
32 години.
Агент.
„МИШО”.
Окръжно управление на МВР-ДС във Враца (1981), Шесто управление на ДС, отдел 03 „Борба с подривната дейност на противника по направление религия” (1983).
23 септември 1981 г.
28 септември1981 г.
ОР Петър Хайтов.
ОР Петър Хайтов; ОР Ангел Славчев; майор Кирил Котов.
4 септември 2007 г. с решение №14 на Комисията по досиетата при проверката на народните представители.
Картони – обр. 4 – 3 бр. и обр. 6; рег. дневник; писмо на НСЗК вх. № 3696/9 ноември 1990 г. с искане „да бъдат заличени от всички картотеки данните” за „МИШО”.
1.Народен представител от СДС в 36-то Народно събрание (1991-1994).
2.Старозагорски митрополит (от 2000 г.).

Галактион (светско име Георги Любенов Табаков) е духовник от Българската православна църква, народен представител от СДС (Царство България) в 36-то Народно събрание (1991-1994), Старозагорски митрополит (2000).

Образование

Завършва основното си образование в родното си село. През есента на 1963 г. постъпва в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски" – гара Черепиш, Врачанско. През 1969 г. приема монашеско пострижение в Мъглижкия манастир „Св. Николай", извършено от Старозагорския митрополит Панкратий. С негово благословение е изпратен на едномесечно послушание в Бачковската света обител, където на 27 юли 1969 г. е ръкоположен за йеродякон. С решение на Св. Синод е изпратен на едногодишно монашеско попълнение и послушание в Рилския манастир (1969-1970).

През септември 1970 г. е ръкоположен в йеромонашески сан в Бачковския манастир. След това митрополит Панкратий го назначава за ефимерий в Мъглижкия манастир „Св. Николай" (до юли 1976 г.). През този период следва в Софийската духовна академия „Климент Охридски".

Във Врачанската митрополия и специализация в Московската духовна академия

След завършването на висшето си богословско образование е назначен за протосингел на Врачанската митрополия (юли 1976 г. – септември 1978 г.). Специализира в Московската духовна академия „Св. преп. Сергей Родонежски", Сергиев Посад, Московска област. След двегодишна аспирантура защититава докторската си научна работа при катедра „Пастирско богословие".

След завръщането си в България продължава да служи като протосингел на Врачанска митрополия (юли 1981 – септември 1981 г.). По решение на Св. Синод е изпратен на едногодишна богословска специализация в Източния църковен институт в гр. Регенсбург, Германия (1981-1982).

След завръщането му от Германия е назначен за игумен на Рилския манастир (1982-1985). След това, за кратко – до юли 1986 г. – е игумен на Бачковската света обител.

Епископ и викарий

През 1986 г. по решение на Св. Синод и искане на тогавашния Видински митрополит Филарет е хиротонисан в епископски чин с титлата Велички. От 17 юли 1986 г. до 5 юни 1987 г. е викарен епископ на Видинския митрополит Филарет. След смъртта му става за кратко викарий на Врачанския митрополит Калиник (юни-декември 1987 г.). В периода 1988-1993 г. е викарий на Старозагорския митрополит Панкратий.

Един от разколниците

Галактион е един от разколниците в БПЦ, които през 1991 г. искат патриарх Максим да бъде отстранен от поста. През май 1992 г. шестима от тринайсетте митрополити се отцепват от ръководството църквата. Сред останалите духовници, които ги подкрепят е и Галактион до 1995 г., когато се връща и е приет в лоното в църквата.

Депутат от СДС и председател на настоятелството на храм-паметника „Св. Александър Невски"

След депутатството си в 36-то Народно събрание (1991-1994), избран от СДС, се връща в църквата. От 1 юли 1995 г. по решение на Св. Синод е назначен за председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала храм-паметник „Св. Александър Невски" – София. Тази длъжност изпълнява до избора му за Старозагорски митрополит през февруари 2000 г.

Въвеждане на архонството в църквата

Митрополит Галактион е първият митрополит, въвел архонството в църквата. В началото на 2007 г. той удостоява в Рим с титлата „архонт" Слави Бинев, притежател на редица заведения за развлекателен бизнес, който малко след това става евродепутат от партия „Атака". Това предизвика скандал в БПЦ, а Светият синод отказа да признае титлата. В края на 2011 г. Галактион удостоява със същата титла и Иван Кочев-Чомбе, бизнесмен от Петрич.

Освен с архонството Старозагорският митрополит Галактион участва и в церемонии на масонски организации и Ордена на тамплиерите.

Обвързан е и даване на титли и на чужденци, сред които италианци и руснаци. Известен е и като футболен фен, който пътува за мачове в чужбина на разноски на собственици на футболни отбори.

Кандидат за патриарх

Изненадващо за мнозина, но през февруари 2013 г. Галактион става един от тримата митрополити, номинирани за овакантения след смъртта на патриарх Максим пост предстоятел на БПЦ. Той е първият избран кандидат, получил 10 гласа след общо 26 гласувания на Светия синод, а след него са излъчени Ловчанският митрополит Гавриил и Русенският митрополит Неофит.

На самия избор за патриарх на 24 февруари 2013 г. обаче печели само 22 гласа от Патриаршеския изборен църковен събор срещу 42 за Ловчанският митрополит Гавриил и 72 за Русенският митрополит Неофит, като при повторното гласуване последният е избран за патриарх.

Прочистеното досие на агент „МИШО"

За разлика от досиетата на другите 11 митрополити, разкрити през 2012 г. от Комисията „Костадинов" като сътрудници на Държавна сигурност, това на минтрополит Галактион е напълно унищожено. Все пак от картоните в картотеката става ясно, че първоначално той е вербуван като агент от окръжно управление на МВР-ДС във Враца през 1981 г., когато той е протосингел на Врачанска митрополия.

В края на същата година Галактион е изпратен на едногодишна богословска специализация в Източния църковен институт в гр. Регенсбург, Германия. По това време там са изпращани духовници, чиято мисия е да създават контакти с протестанти и католици, които да внушават в техните държави и на заседанията на Световния съвет на църквите, че в НРБ, въпреки комунистическия режим, се спазва свободата на религията и има зачитане на човешки права.

След завръщането Галактион е превербуван от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия през 1983 г. Той сътрудничи на отдел 03 в идеологическото управление, натоварен с борбата по линия на религията.

В картона му в Шесто управление е, отбелязано, че е вербуван на „идейно-политическа" основа и се използва по линия на православното духовенство.

През ноември 1990 г. с писмо на Националната служба за защита на конституцията, приемник на Второ главно управление на ДС, е наредено заличаването на данните от всички картотеки на редица агенти, сред които и тези за агент „МИШО".

Галактион е първият митрополит, чието агентурно минало е разкрито, тъй като Комисията по досиетата го обявява още през 2007 г. при проверката на народните представители в качеството му на депутат в 36-то Народно събрание, когато той вече е избран за Старозагорски митрополит.

Позицията на Галактион за агентурното му минало

След огласяване на проверката на Светия Синод от Комисията по досиетата през януари 2012 г. митрополит Галактион заедно с Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и Неврокопския митрополит Натанаил излизат с общо изявление за агентурното си минало. В общата декларация на тримата митрополити се посочва:

„Църквата не е политическа партия, синдикална организация или каквато и да е светска институция и за нея не важат правилата с оставки и уличен натиск, защото Църквата е отделена от държавата по Конституция. Както всяка Православна църква, така и Българската православна църква се управлява на основата на каноничността, принципите за единство, съборност, йерархичност и пожизненост.”

Те се мотивират, че през годините на комунизма са отстоявали правата си на духовници и са се ръководили от интересите на църквата:

„Във връзка с изнесената информация от добилата популярност Комисия по досиетата, заявяваме, че във всяко свое действие сме се ръководили първо от интересите на родната ни Църква, отстоявали сме нейното съществуване през годините на комунизма, защитавали сме правата си на духовници. Дълбоко сме убедени, че макар и да сме обвинявани, че сме правили компромиси, сме избрали да отстояваме интересите и съществуването преди всичко на Църквата в нашата Родина и по този начин сме били полезни на вярващите православни християни, на държавата и народа ни.

Помогнахме, според силите ни, да просъществува православната вяра и да я има Българската православна църква като опора на народа ни. Ако някой от нас е прекрачил мярата в "сътрудничеството" и вместо жертва е бил причина да се принесат в жертви човешки съдби, е понесъл и носи своето покаяние като лично дело пред Бога.”


Galaktion
dok

Натисни върху изображението за голям размер

Premium Downlaod Templatesby bigtheme.org

София Дървени дъски

София Иглолистен дървен материал

Online bookmaker Romenia bet365