• 1

Азбучен списък на сътрудниците

А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | И | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ю | Я

Иван Кирилов Палчев

Иван Кирилов Палчев
15 август 1943 г.
гр. Видин.
Журналист.
Българска телевизия.
Безпартиен.
31 години.
Агент.
„ЦЕКО”.
Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.
30 декември 1974 г.
Георги Георгиев.
Георги Георгиев; Валентин Ников; Георги Иванов.
4 септември 2007 г. с решение №14 на Комисията по досиетата при проверката на народните представители.
Картон обр. 4; рег. дневник; уведомително писмо за унищожаване на лични и работни дела вх. № 1029/27 февруари 1990 г.
1.Народен представител от ДПС в 7-то Великото народно събрание (1990-1991).
2.Народен представител от ДПС в 36-о Народно събрание (1991-1994).
3.Извънреден и пълномощен посланик в Баку (2004-2008).
4.Началник на кабинета на заместник министър-председателя Емел Етем (април 2009 – юли 2009 г.).

Иван Палчев е журналист, политик от ДПС в началото на прехода, депутат в 7-то ВНС и 36-то Народно събрание в периода 1990-1994 г., посланик в Азербайджан (2004-2008), участник и член на националното ръководство (2012) на партия „Гражданско обединение за реална демокрация" (ГОРД) на бившия спортист и бизнесмен Славчо Бинев.

Завършва българска филология в Софийския университет „Климент охридски". Журналист по професия. Дълги години работи в Българската телевизия – редакция „Съвременник". Автор е на няколко книги за тероризма, включително и за Сергей Антонов, арестуван и задържан по случая с покушението срещу папа Йоан Павел II през 1981 г. в Рим.

Близко до Меди Доганов и влизане в политиката с ДПС

Хюсеин Юмер Хасан, един от основателите на ДПС в Разградско и депутат от движението в 7-то Велико Народно събрание, заявява, че в началото на 1990 г., през януари, с подкрепата на Иван Палчев, който по това време работи в Българската телевизия, малко известният по това време Меди Доганов е допуснат до екрана, където в предаване на живо се представя с името Ахмед Доган и с тази своя първа публична изява постига целта, която преследва. А именно, че той е търсеният от турците водач в борбата за връщане на имената. Следва създаването на ДПС и настаняването на Доган за несменяем лидер до 2013 г.

Иван Палчев пък влиза като депутат в 7-то ВНС (1990-1991) от листата на ДПС във 2-МИР Бургас.

Избран е за народен представител от ДПС и в 36-то Народно събрание (1991-1994), където е зам.-председател на Комисията по национална сигурност.

Съучредител на „Защита" с Бинев и доц. Цветанов

В качеството си на депутат от ДПС Палчев става съучредител на Асоциацията за самозащита на гражданите „Защита", инициирана от многократния шампион по таекуондо на България Славчо Бинев и доц. Цветан Цветанов, юрист, доцент по административно право, шеф на БСФС и спортния тотализатор, председател на федерацията по таекуондо до убийството му през август 1994 г.

Асоциация „Защита" е учредена през ноември 1993 г. със заявката да се противопостави на рекета на охранителните фирми на борческите силови групировки. Десетина дни след учредяването й група борци нахлуват в двора на спортния комплекс „Дескрим", нает от Славчо Бинев и след като му нанасят побой го отвличат и изхвърлят на околовръстния път на София.

Сред обвиняемите при образуваното по случая следствено дело тогава са Димитър Джамов, Красимир Маринов – Големия Маргин, Дмитрий Минев – Димата Руснака (убит през 2005 г.) и Пело Стоев. Те са обявени за общодържавно издирване, но след промяна на свидетелските показания срещу тях те се завръщат в България и малко сред това Дмитрий Минев и Красимир Маринов заедно с още няколко фигури създават групировката СИК. След убийството на доц. Цветанов през Асоциация „Защита" се разпада.

Автор на политически портрет на Доган

През 2001 г. Иван Палчев издава книгата „Ахмед Доган. Опит за политически портрет", в която определя лидерът на ДПС като един от малкото фигурите в политическия живот в България, които могат да се определят като политици, който със стоицизма на „философа по образование се е превърнал във философ по поведение".

Посланик в Азербайджан

През септември 2004 г., Палчев е назначен за посланик в Баку, Азербайджан, с указ на президента Георги Първанов. По това време управлява кабинетът Сакскобургготски на НДСВ в коалиция с ДПС, а министър на външните работи е Соломон Паси. От Баку Палчев се завръща през юни 2008 г.

Началник на кабинета на вицепремиера Емел Етем

За кратко (април-юли 2009 г.) е началник на кабинета на вицепремиера и министър на извънредните ситуации Емел Етем в правителството на Станишев, назначена от квотата на ДПС.

Кандидат за генерален консул в Новосибирск

В края на мандата на тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ през 2009 г. тогавашният кабинет Станишев, в който министър на външните работи е Ивайло Калфин, стартира процедура за назначаването на ръководители на няколко мисии зад граница. Сред тези назначения е и това на Иван Палчев за генерален консул на в Новосибирск, Русия.

След парламентарните избори през лятото на 2009 г., спечелени от ГЕРБ, с решение на правителството Борисов тези назначения са преустановени, включително и заминаването на Палчев като генерален консул в Новосибирск.

В ГОРД на Славчо Бинев

През февруари 2012 г., когато Славчо Бинев, вече е влиятелен бизнесмен и евродепутат, напуснал малко по-рано партия „Атака", създава партия „Гражданско обединение за реална демокрация" (ГОРД), Палчев, с когото се познават още от Асоциация „Защита" през 1993 г., влиза в националното ръководство на новоучредената политическа формация. Бившият депутат от ДПС е едно от по-известните лица, с които Бинев обикаля страната при представянето на ГОРД и по време на предизборната кампания на парламентарните избори през 2013 г.

Унищожаване на досието на агент „ЦЕКО"

Унищожаването на личното и работно дело Иван Палчев – агент „ЦЕКО" – става през февруари 1990 г. по време на тайното прочистване на архивите на ДС, разпоредено от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев. През юли 1990 г., след първите демократични избори, със строго секретно писмо на зам.-директор на Националната служба за защита на конституцията, приемник на Второ главно управление на ДС, е поискано от служба „Информация и архив" на МВР „да бъдат заличени от всички картотеки на МВР данните за следните агенти на отделение 05, отдел 01 при Шесто управление на ДС". В списъка фигурира и агент „ЦЕКО". Мотивът е, че „посочените по-горе агенти са носители на информация с особена важност, част от тях са изпълнявали задачи и зад граница".

Картоните на Палчев обаче не са унищожени. От тях се разбира, че той е сътрудничил на отдел 01 на Шесто управление, който е за „Борба с идеологическата диверсия и друга подривна дейност на противника по линия на интелигенцията". Агентът е вербуван на идейна основа и е използван по линия на интелигенцията.

Ivan_Palchev
dok

Натисни върху изображението за голям размер

Premium Downlaod Templatesby bigtheme.org

София Дървени дъски

София Иглолистен дървен материал

Online bookmaker Romenia bet365