• 1

Азбучен списък на сътрудниците

А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | И | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ю | Я

О

Огнян Димитров Пищиков

Огнян Димитров Пищиков
1 март 1955 г.
гр. Враца.
Икономист.
БКП.
33 години.
Съдържател на явочна квартира.
„ПАНОРАМА”.
Областно управление на МВР-ДС Враца.
28 декември 1988 г.
9 януари 1989 г.
ОР Альоша Лазаров.
ОР Альоша Лазаров.
4 септември 2007 г. с решение №14 на Комисията по досиетата при проверката на народните представители.
Картони обр. 4 – 5 бр.; рег. дневник; протокол рег. № 926/ 26.02.1990 г. за унищожаване на Я/К „ПАНОРАМА”; доклад на МВР рег. № RB202009-001-05/01-08-1286/10 август 2007 г.
1.Народен представител от БСП в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991).
2.Общински съветник в община Враца от ноември 1995 г. до септември 1999 г. и ноември 2003 г. до септември 2007 г.
3.Кандидат за общински съветник (2007) в община Враца, издигнат от гражданско сдружение „Нови идеи за Враца”.
4.Зам.-областен управител на област Враца от 29 май 2009 г. до 29 юли 2009 г.
5.Кандидат за общински съветник (2011) в община Враца, издигнат от политическа партия „Движение свободен избор”.

Огнян Пищиков е народен представител от БСП в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991), общински съветник във Враца и зам.-областен управител на област Враца (2009).

Образование и кариера преди 10 ноември 1989 г.

Завършва политикономия във Висшия икономически институт „К. Маркс" в София. Потомък по бащина и майчина линия на два от най-старите врачански рода – Пищикови и Калдръмови. Прадядо му Димитър Калдъръмов е кмет на Враца (1905-1908).

Специализира организация и управление на културните дейности в Института за социално управление. Работи в окръжно предприятие „Книгоразпространение" като управител на книжарница, стоковед, специалист, началник отдел и главен специалист в Окръжния съвет за култура във Враца. Директор е на окръжно предприятие „Кинефикация" – Враца.

Депутат в 7-то ВНС

През 1990 г. влиза в 7-то Велико Народно събрание като депутат на БСП, избран от 6-ти Врачански многомандатен избирателен район. Като народен представител се обявява за демократизиране на обществения и стопанския живот, за нов икономически ред; свобода за дейност на политическите партии, премахване на всички привилегии.

Общински съветник във Враца

В периодите 1995-1999 г. и 2003-2007 г. е общински съветник в община Враца. Вторият мандат е избран като водач на листата на политическо движение „Евророма", което впоследствие отчита като грешка.

През есента на 2007 г. е кандидат за общински съветник във Враца, издигнат от гражданско сдружение, но не е избран. През 2011 г. е неуспешен кандидат на политическа партия „Движение свободен избор".

Зам.-областен управител

В края на мандата на тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ и кабинета Станишев е назначен за зам.-областен управител на област Враца (май-юли 2009 г.). отговаря за ресорите култура, образование, здравеопазване, социални дейности, земеделие и екология.

Общественик, колекционер, етнограф и писател

След промените Огнян Пишиков се изявява като активен общественик на местно ниво. Участва във инициативата за възстановяването на манастира „Св. Иван Пусти", създаването на Фондация „Враца – 3000", Клубът на франкофоните, сдружението „Нови идеи за Враца". Той е централната фигура на врачанския Арт центъра.

Автор е на хумористичната книга „Речнико на Баце" и поредицата „Чергата на Баце", които са изпълнени с диалектен език.

Притежател е на многобройни колекции от древни оръдия на труда и бита, римски и тракийски предмети и монети, етнографски експозиции, както и на уникална литография на сградата на Народното събрание с автографите на всички депутати от 7-то ВНС, подписали конституцията.

Проявява се и като бизнесмен, развива семеен ресторант с ексцентричното име „Метър бира".

Унищоженото досие на съдържател на явочна квартира „ПАНОРАМА"

Досието на Огнян Пищиков като съдържател на явочна квартира под псевдонима „ПАНОРАМА" е унищожено с протокол за унищожаване на секретни материали през февруари 1990 г. след разпоредената от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев чистка на досиетата тайно от обществото и опозицията.

Позицията на Огнян Пищиков за принадлежността му към ДС

След обявяване на принадлежността на Огнян Пищиков към Държавна сигурност през 2007 г. от Комисията по досиетата при проверката на народните представители след 10 ноември 1989 г. той отрича да е бил агент. Нарича цялата история с обявяването на негово досие абсурдна. В първия момент заявява, че вероятно има някаква грешка. След като са сверени трите имена, рождената дата и годината, в която е вербуван, той заява, че по това време е бил директор на Кинефикация – Враца и е бил партиен член. „Нали твърдяха, че не са вербували партийни членове", възмущава се Пищиков в изявлението си пред агенция „Фокус".

Обяснява, че по това време е партиен секретар на тогавашния Общински съвет за култура. Отрича да познава лице с името Альоша Лазаров (оперативният работник, който, според архивните документи, го е вербувал). Споменава, че е общувал с мъж, който е работил в милицията, а през 2007 г. е пенсионер и понякога го срещал по главната улица, но нищо повече.

Отбелязва, че при него в единственото кино на Враца са идвали какви ли не хора, но го посещавали като директор. В това число и от МВР, но никой не е говорил с него за евентуално сътрудничество. Той предполага, че под така наречената явочна квартира се визира именно сградата на киното, от която има много широка панорамна гледка към главната пешеходна улица на града и именно от там е наречен с псевдонима „Панорама". Само така можел да си обясни и функцията, която му се приписва „съдържател на явочна квартира", тъй като той стопанисвал сградата в качеството си на директор.

Твърди, че между 1986 г. и 1987 г. е имал усещането, че е следен и разработван. Дори е поставял белези, за да разбере дали кабинетът му се отваря в негово отсъствие. Установявал е, че това се случвало понякога, но решил, че го правят секретарките. Бившият депутатът недоумява обаче как това досие не е станало явно по времето, когато е бил във ВНС.

„Най-после се оказа, че нещо някога съм вършил. Поне синът ми ще си мисли, че съм бил разузнавач и ще стана по-интересен в очите му", заключава с насмешка Огнян Пищиков.

Ognian_Pistikov
dok

Натисни върху изображението за голям размер

Огнян Стефанов Сапарев

Огнян Стефанов Сапарев
4 август 1942 г.
гр. София.
Литературен критик.
29 години.
Осведомител.
„МАРТИН”.
Шесто управление на ДС, отдел 01 „Борба срещу идеологическата диверсия и друга подривна дейност на противника по линия на интелигенцията”.
25 юни 1971 г.
8 септември 1971 г.
ОР Емил Пенчев.
ОР Емил Пенчев.
1982 г.
4 септември 2007 г. с решение №14 на Комисията по досиетата при проверката на народните представители.
Картон обр. 4; рег. дневник; протокол за унищожаване № 76/1990 г. на лично дело ІА-26028 и работно дело ІР-11239.
1.Председател на БНТ от 1 февруари 1991 г. до 6 ноември 1991 г.
2.Ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” (1993-2003).
3.Член на научна комисия по филологически науки и изкуствознание към Висшата атестационна комисия от 1995 г.
4.Народен представител от БСП в 39-то Народно събрание (2001-2005).
5.Член на научна комисия по филология към ВАК (2006-2010).
6.Кандидат за народен представител в 42-то Народно събрание (2013), издигнат от „Коалиция за България” (БСП и други партии) в 16-и МИР-Пловдив.

Проф. Огнян Сапарев е литературен критик, филолог, преподавател във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", на който е ректор през 1993-2003 г. Генерален директор на БНТ (1990-1991) и депутат от БСП в 39-ото Народно събрание (2001-2005).

Образование и кариера

Завършва славянска филология и философия в Софийския университет „Климент Охридски" през 1967 г. Работи като редактор в „Разпространение на филми" на Българската телевизия и списание „Пламък" (1971-1973). След 1973 г. се завръща в Пловдив, където учи преди университета.

Известно време (1983-1988) е лектор в университета в Будапеща, Унгария. През 1988 г. е старши научен сътрудник в БАН. От 1973 г. е доцент, а от 1997 г. – професор по теория на литературата в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски".

Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските филмови дейци и на Съюза на учените в България. Сапарев е сочен за един от водещите български специалисти в областта на фантастичната литература. Автор е на редица статии по проблеми на литературата, киното, естетиката, научнофантастичната литература.

След 10 ноември 1989 г.

С брат си Славян Сапарев са сред основателите на клуб „Демокрация", създаден в Пловдив веднага след 10 ноември 1989 г. още преди учредяването на СДС. Огнян Сапарев е председател на клуба, а брат му е първият председател на СДС в Пловдив и народен представител от СДС в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991).

Директор на Българската телевизия

Първият държавен пост, който Огнян Сапарев заема след промените, е директорското място в Българската телевизия. За начина на неговия избор свидетелства писателят Георги Мишев, тогава депутат от СДС в 7-то Велико Народно събрание, в мемоарната си книга „Мир на страха ни" (2014):

„Мислех, че Задкулисието е метафора, докато не се сблъсках с реалния му призрак по време на депутатските културни комисии. Предстоеше избиране на генерален директор на Националната телевизия, единствена по това време. По незнаен път в синята група се появи името на Огнян Сапарев. Брат му беше син депутат от Пловдив, почти не вземаше участие в зала Запад, демонстрираше някаква другост, да не кажа независимост.

Огнян Сапарев, познат като литературен критик на дребно (рецензии на книги, бележки и пр.), водеше разпалени дебати на кръчмарската маса. За такива политикани Чудомир бе измислил думата „въобщественик". Незнайно обаче по какви пътища на Задкулисието името му бе предложено на нашата група. Не бяхме доволни от изложената програма като генерален директор, отложихме разговорите, за да търсим друг кандидат, но отново дойде нареждането — той ще е и никой друг!

Избрахме го, дори и с гласове от другите групи. Скоро се разбра грехът ни — хаосът в телевизията продължи и зацикли, а след време, когато се разтвориха досиетата, се видя, че нашият кандидат е бил сътрудник на службите."

Кандидат за вицепрезидент

На първите свободни президентски избори през януари 1992 г. Огнян Сапарев се кандидатира като вицепрезидент в двойка с Благовест Сендов – кандидат за президент, безпартиен, но избиран за народен представител още по време на комунистическия режим, а след промените от БСП. Двамата са издигнати от Инициативен комитет и печелят близо 114 000 гласа или 2,24%.

Депутат от БСП и противник на геополитическата ориентация на България

Въпреки че в началото на промените Огнян Сапарев е активен общественик, свързан със СДС в Пловдив и дългогодишен председател на пловдивското писателско дружество през втората половина на 90-те години той се проявява като яростен критик на влизането на България в НАТО и Европейския съюз. През 2001 г. е избран за депутат от БСП.

Кандидат-депутат от „Атака"

През 2005 г. на парламентарните избори за 40-то Народно събрание Огнян Сапарев е издигнат за народен представител от коалиция „Атака". Той обаче не е в листата на Пловдив-град, където е популярен, а е включен в листата в Смолян и не успява да влезе в парламента.

Отново в листите на БСП

На парламентарните избори за 42-то Народно събрание през май 2013 г. той отново е включен в листите на БСП. Издигнат е от „гражданската квота", но е под №10 и не влиза в Народно събрание.

Против окупацията на Ранобудните студенти

През есента на 2013 г., когато Ранобудните студенти окупират Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски" и някои други университети в страната, проф. Огнян Сапарев, който е преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", заявява в интервю своята отрицателна позиция:

„Проблем днес е въпросът „Има ли защо да се прави окупация?" В началото на прехода, макар начинът да беше абсурден, основанията за такива акции не бяха малко. Сега обаче не виждам основания. Сега не можем да говорим за липса на свобода, това е пълна слободия. Дори анархия...

Противник съм на това пълно разгащване и безотговорност. Случилото се е много лош пример, който никоя демократична държава не би търпяла, защото в т.нар. демократична Америка например полицията бие, та пушек се вдига...

Никой неинтелигентен човек в България няма съмнение за участието на ГЕРБ в такива протести срещу правителството. Декларацията им в подкрепа на окупацията е форма на самопризнание. А ако тази окупация се разрасне, не крия, че лично ще участвам в организирането на бойна група, която да укроти подобни щения. Казвам го сериозно – готов съм да взема мерки с необходимите за това последствия. Всичко си има предел."

Досието на осведомител „МАРТИН" и унищожаването му

Годината на вербуването на Огнян Сапарев – 1971 г. съвпада с времето, когато той започва работа като редактор в „Разпространение на филми", Българската телевизия и сп. „Пламък". Прекратяването на сътрудничеството става преди да замине като лектор в университета в Будапеща (1983).

От огласените от Комисията по досиетата данни става ясно, че през 1990 г., седмица след първия тур на първите свободни парламентарни избори на 10 юни, е утвърден протокол за унищожаване на над 370 досиета на сътрудници на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия. Сред унищожените документи са и личното, и работното дело на осведомител „МАРТИН", псевдоним, под който Огнян Сапарев е вербуван през 1971 г.

Категорията „осведомител" не е сред класическите секретни сътрудници на ДС като агент, резидент, съдържател на явочна квартира и др. Тя се среща през 70-те години ХХ век и под осведомители в ДС са регистрирани сътрудници, които не притежават качества или възможности да работят като агенти за Държавна сигурност. През 80-те години категорията осведомител е изоставена и заменена с доверено лице.

Позицията на Огнян Сапарев: Писал съм анализи

Принадлежността му към ДС е обявена от Комисията по досиетата едва през 2007 г. при проверката на народните представители. След решението на Комисията Огнян Сапарев заявява:

„Не съм бил сътрудник на ДС, а само ме помолиха да направя анализи на определени литературни явления в България преди 35-36 години. Писал съм няколко пъти за ДС, но не съм оклеветил никого и стоя с името си зад това, което съм написал."

Написаното от „МАРТИН" обаче не може да бъде проверено, тъй като Държавна сигурност старателно го унищожава още през 1990 г.

Ognian_Saparev
dok

Натисни върху изображението за голям размер

Орхан Тахир Мемиш (Огнян Тихомиров Мишев)

Орхан Тахир Мемиш (Огнян Тихомиров Мишев)
7 май 1955 г.
гр. Силистра.
Учител.
Основно училище в село Искра, област Силистра.
БКП.
21 години.
Агент.
„ЕТИЕН”.
Окръжно управление на МВР-ДС Шумен.
5 декември 1977 г.
Цветан Николов.
Цветан Николов.
1990 г.
4 септември 2007 г. с решение №14 на Комисията по досиетата при проверката на народните представители.
Картон обр. 4; рег. дневник; протоколи за унищожаване рег. № 20/20 март 1990 г. (Сс) и рег. № 44/28 март 1990 г. (Шн) на работно дело ІР-803.
1.Народен представител на ДПС в 7-то Велико Народно събрание.
2.Кандидат за кмет на община Ситово (2007), област Силистра, издигнат от ДПС.
3.Кандидат за народен представител (2009) за 41-то Народно събрание, издигнат от ДПС в 20-МИР Силистра.
4.Кандидат за народен представител (2013) в 42-то Народно събрание, издигнат от ДПС в 20-МИР Силистра.
5.Директор на Дирекция „Бюро по труда“ към Агенция по заетостта – гр. Силистра от 23 ноември 2013 г.

Орхан Мемиш е народен представител от ДПС в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991), избран в 129-ти Дуловски избирателен район, директор на Дирекция „Бюро по труда" към Агенция по заетостта в Силистра (2013).

Образование и кариера

Завършва българска филология в Шумен и второ висше образование – ръководство на социално-политически дейности в София. Работи като зам.-директор на основно училище „Стефан Караджа" в село Искра, област Силистра. Първи секретар на Общинския комитет на ДКМС в с. Ситово, област Силистра. Председател е на Съвета за духовно развитие и социални дейности.

Депутат от ДПС в 7-то ВНС и началник на кабинета на Доган

През 1990 г. е избран за народен представител в 7-то Велико Народно събрание Като депутат се обявява за справедливо решаване на духовните и социално-икономическите проблеми на етническите общности в страната; признаване на всички права на етническите общности; свещена и неприкосновена частна собственост и запазване на кооперативните форми, където е нужно и желано.

След това за известно време е началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган. Впоследствие развива частен бизнес като мениджър на турски фирми, търгуващи със СССР. Работи и като експерт по проектиране и програмиране в областна администрация в Силистра.

Неуспешен кандидат за кмет и депутат

На местните избори през есента на 2007 г. е кандидат за кмет на община Ситово, област Силистра, но не печели. Неуспешен кандидат за депутат от ДСП е и на парламентарните избори през 2009 г. за 41-то Народно събрание и през 2013 г. за 42-то Народно събрание.

По времето на управлението на кабинета Орешарски, подкрепян от БСП и ДПС, е назначен за директор на „Бюро по труда" в Силистра през есента на 2013 г. Член е на Управителния съвет на Училищно настоятелство на общежитие за средношколци „Младост" в Силистра.

Унищожаване на досието на агент „ЕТИЕН"

Досието на агент „ЕТИЕН", псевдонима, по който Орхан Мемиш е регистриран, е унищожено през март 1990 г. на експертна комисия на общинско управление на МВР Шумен заедно с още над 700 агентурни дела. Протоколът е утвърден от началника на Трети отдел на ДС (архива) ген. Петко Кипров.

Според един от запазените картони на Орхан Мемиш в картотеките на ДС той е вербуван на идейна основа през 1977 г. от Държавна сигурност в Шумен. Използван е по линия на Шесто управление на ДС по направление турски национализъм.

Orhan_Memich
dok

Натисни върху изображението за голям размер

Premium Downlaod Templatesby bigtheme.org

София Дървени дъски

София Иглолистен дървен материал

Online bookmaker Romenia bet365