• 1

Азбучен списък на сътрудниците

А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | И | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ю | Я

Румен Василев Гечев

Румен Василев Гечев
4 октомври 1956 г.
гр. Червен бряг.
Семейство на служещи.
Женен.
Главен асистент по политикономия.
Висш икономически институт „Карл Маркс”.
БКП (от 1981 г.).
30 години.
Секретен сътрудник.
„ЕКОНОМОВ”.
Първо главно управление на ДС, отдел 10 „Работа по секретния щат”.
20 април 1987 г.
старши лейтенант А. Василев.
старши лейтенант А. Василев.

„Румен Гечев отговори, че сътрудничеството с нашите органи счита за дълг на всеки гражданин и че той е съгласен да ни съдейства, стига това да е по възможностите", ПГУ, 1987 г.

Цели и задачи на външнополитическото разузнаване. Ролята на сътрудническия апарат. Конспиративност и бдителност в разузнавателната работа. Някои методи на противниковите спецслужби.
3 май 1991 г.
21 май 2001 г. с решение на Комисията „Андреев” при проверката на народните представители (обявен е само като нещатен сътрудник на ПГУ от 1987 г.); с решение №14/4 септември 2007 г. на Комисията „Костадинов” са обявени по-подробни допълнителни данни за него, сред които и псевдонима му „ЕКОНОМОВ”.
Собственоръчно написани агентурни сведения; разходни документи, отчетени от оперативния работник; документи от ръководилия го щатен служител; рег. бланка; картони обр. 1 и 3; лично и работно дело Ф.1, а. е.715.
1.Народен представител (1995) от БСП в 37-то Народно събрание.
2.Заместник министър-председател и министър на икономическото развитие в кабинета на Виденов (1995-1997).
3.Член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизацията.
4.Декан на Деканат за II-ра степен на университетско образование в УНСС от (април 1994 г. – март 1998 г.); заместник-декан по координацията на дейностите на катедрите на факултета (декември 2003 г. – ноември 2005 г.).
5.Народен представител от БСП в 42-то Народно събрание (2013-2014).
6.Народен представител от БСП в 43-то Народно събрание (2014 – 2017).
6.Народен представител от БСП в 44-то Народно събрание (2017 – ).
7.Кандидат за евродепутат от БСП - 2019 г.

Румен Гечев е икономист, народен представител от БСП в три парламента, вицепремиер и министър на икономическото развитие в кабинета на БСП с премиер Жан Виденов (26 януари 1995 г. – 12 февруари 1997 г.), довел България до икономическа катастрофа, изразяваща се в крах на банковата система, хиперинфлация, хлебна криза и стопяване на спестяванията на населението.

Произход и образование

Произхожда от семейство на служещи. Баща му е преподавател в Софийския университет „Климент Охридски", майка му работи в Държавното хореографско училище. И двамата са членове на БКП. През 1980 г. завършва Висшия икономически институт (ВИИ) „Карл Маркс", където е главен асистент, специалност „Политическа икономия".

Трудовата си дейност започва през 1980 г. като щатен комсомолски работник в Районния комитет на ДКМС „9-ти септември" в столицата. След конкурс постъпва във Военна академия „Г. С. Раковски" като преподавател от началото на 1981 г., а от юни 1984 г. е на работа във ВИИ. Сътрудник е на външно-политическия отдел на в. „Работническо дело".

Хоби – радиолюбител

Още от младежките си години Румен Гечев е радиолюбител. Той е един от националните състезатели по радиоспортове в НРБ. В казармата завършва Школата за запасни офицери в Плевен „Христо Ботев", след което е изпратен като командир на радио взвод в Пловдив. От Софийското градско управление на МВР дори го проучват в тази връзка, за да го използват при мобилизация.

Специализация в САЩ – повод за вербовка

Според ДС научните си интереси Румен Гечев „насочва към военнополитически аспекти на капиталистическата икономическа интеграция". През есента на 1987 г. той спечелва 9-месечна специализация в САЩ от фондация „Фулбрайт" по тема „Управление на предприятието в условията на икономиката на предлагането".

Именно тази специализация е причината за интереса на Първо главно управление на ДС към него. Гечев е вербуван от оперативне работник на ПГУ от отдел 10 „Работа по секретния щат" по време на срещата, която се провежда в кафе „Феята" на бул. „Цариградско шосе" в близост до Полиграфическия комбинат.

Сътрудничеството с ДС – въпрос на дълг

„Румен Гечев отговори, че сътрудничеството с нашите органи счита за дълг на всеки гражданин и че той е съгласен да ни съдейства, стига това да е по възможностите", записва оперативният работник в докладната си за проведената вербовка през април 1987 г. Получава псевдоним „ЕКОНОМОВ".

 

Проведено му е обучение, при което му разяснени целите и задачи на външнополитическото разузнаване, ролята на сътрудническия апарат, важността на конспиративността и бдителността в разузнавателната работа, както и някои методи на противниковите спецслужби. Още преди заминаването си предава на ПГУ списък с връзките, които той поддържа с радиолюбители в САЩ.

Да шпионираш научния си ръководител

Гечев специализира икономика в Илинойския университет. Резидентурата на ПГУ в САЩ установява контакт с „ЕКОНОМОВ" през март 1988 г. От запазените архивни документи се разбират две неща от престоя на секретния сътрудник на Първо главно управление на ДС в САЩ.

Първото е, че му е възложена „задачата" да разработва своя научен ръководител M. Wizam, който две години по-късно ще е научен ръководител и на друг български специалист и агент на ПГУ Стати Статев, ректор на УНСС.

Гечев толкова се вживява в шпионската си роля, че споделя пред оперативните работници от резидентурата на ПГУ в САЩ, че е поставен под влияние във „внимателна форма" да бъде склонен към невъзвращенство от представител на компанията, която го е застраховала.

Предава сведения за различни учени и преподаватели, като по някои от тях ПГУ иска допълнителни справки от КГБ. С това се изчерпва разузнавателната дейност в името на „родината" на СС „ЕКОНОМОВ".

За антената на един агент на ПГУ

Досието на Румен Гечев разкрива неподозирана драма със сътрудника на разузнаването по времето на управлението на БКП. Драмата, обаче не се разиграва в САЩ, докато шпионира научния си ръководител, а на родна земя, след завръщането му от специализация.

На случилото се е отделено много повече място и са запазени далеч повече архивни материали, отколкото за „разузнавателната дейност" на „ЕКОНОМОВ" срещу „главния противник" (САЩ).

Става дума за антената му на радиолюбител, част от по-специалното оборудване, което той поддържа в жилищния блок, в който по това време живее в кв. „Дървеница". Антената му предизвиква смущения в телевизионните приемници на съседите му и предизвиква тяхното силно негодуване.

Живеещите в блока подават официално оплакване срещу Гечев до милицията. ПГУ не само проследява от близо скандала, но и се намесва индиректно с цел да тушира настроенията срещу своя секретен сътрудник.

Румен Гечев плаши през 1989 г.: „Ще отидете в Белене!"

От подробните материали в досието му става ясно, че той се е „държал високомерно" към останалите живущи, което още повече допринася за неприязънта към него. В докладите на ПГУ е посочено, че „секретният сътрудник се държал конфликтно, като дори заплашвал с „изпращане в Белене" и разправа с помощта на МВР".

МВР установява, че няколко пъти съседски деца са замеряли новата кола на Гечев, а съседите му имали намерение да го съдят за щети от антената му. Недоволството срещу учения – разузнавач е оглавено от достоен противник о.з. полковник, който започва да действа по линия на ОФ.

От направената техническа експертиза за смущенията, причинявани от антената става ясно, че тя не влияе на приемниците, излъчващи Българската телевизия или съветската телевизия, а канала, по който по това време в София се лови програмата на югославската телевизия.

Демонтаж на тоталитарната система и на антената

10 ноември 1989 г. заварва сътрудникът на ПГУ във война със съседите му. Докато в НРБ опозицията започва да говори за демонтиране на тоталитарната комунистическа система в блока на Гечев в кв. „Дървеница" се разиграва паралелно действие – борба за демонтаж за радиоантената му.

Според отчета на ПГУ за ситуацията около нейния секретен сътрудник на връх Нова година, на 31 декември 1989 г., съкооператорите му пристъпват към демонтиране на антената. Гечев извиква патрул, който обаче се задоволява да отправи забележка на най-изявения противник за незаконността, но същият отговаря, че има устно нареждане от кварталния отговорник и групата е продължила с демонтажа.

Сътрудник на ПГУ и след 10 ноември 1989 г.

Рухването на комунистическия режим не променя отношението на Румен Гечев към Държавна сигурност. Той не само, че не преустановява контактите си с ПГУ, но и търси своя оперативен работник, за да му сподели, че е поканен от съответния комитет на партията за кандидат депутат.

И през 1990 г. ученият продължава да работи като сътрудник на ПГУ и на нейния правоприемник Националната разузнавателна служба (НРС). От документите от досието му се разбира, че по това време дава сведения за 23-годишен холандски студент, гост на Българската индустриално стопанска асоциация, подготвящ дипломна работа по проблемите на поддоговорната система между българските фирми.

Чак на 25 април 1991 г. началника на отдел 01 на НРС утвърждава предложение за закриване на делото на секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ". Мотивът е: „Промяната в насоките на работа на НРС доведе до загуба на разузнавателните възможности на сътрудника".

Отново в политиката

След участието си в кабинета Виденов, довел страната до тежка икономическа криза, като вицепремиер и министър на икономическото развитие Румен Гечев се оттегля от политиката и се връща към преподавателска дейност в УНСС.

16 години по-късно, по време на предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. той отново влиза в листите на БСП и е избран за народен представител в 42-то Народно събрание. След краткото неуспешно управление на кабинета Орешарски с мандат на БСП следват нови предсрочни избори. Румен Гечев е водач на листата на социалистите в 15-МИР Плевен и влиза като депутат в 43-то Народно събрание.

Обявяване на принадлежността на Румен Гечев към ДС

Интересен факт е, че принадлежността на Румен Гечев към Държавна сигурност не е гласена от Комисията „Бонев" през 1997 г. по време на управлението на СДС и кабинета Костов, независимо, че в досието му се съдържат и собственоръчно написани донесения.

Агентурното му минало е разкрито от Комисията „Андреев" през 2001 г. Следващата Комисия по досиетата с председател Евтим Костадинов дава някои допълнителни сведения за сътрудничеството на Гечев. Потърсен за коментар през 2014 г. от сайта desebg.com за своята дейност към ДС Румен Гечев не се отзовава на поканата.

rumen-gechev
dok

Натисни върху изображението за голям размер

Premium Downlaod Templatesby bigtheme.org

София Дървени дъски

София Иглолистен дървен материал

Online bookmaker Romenia bet365