• 1

Азбучен списък на сътрудниците

А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | И | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ю | Я

Рушен Мехмед Риза

Рушен Мехмед Риза
1 август 1968 г.
с. Николаевка, област Варна.
Работник.
КЗС с. Николаевка.
ДКМС.
17 години.
Агент.
„ПЕТЪР”.
Областно управление на МВР-ДС Варна; Трето управление на ДС, Четвърто (икономическо) управление на ДС.
23 юни 1986 г.
2 юли 1986 г.
капитан Иван Ангелов.
капитан Иван Ангелов; ОР Иван Василев.
15 октомври 2014 г. с решение №2-414 при проверката на допълнително открити документи за Рушен Мехмед Риза.
Собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, рег. бланка, съдържащи се в лично дело IА-1056 (Вн); рег. дневник; картони – обр. 4 – 2 бр. и обр. 6; протокол рег. № С КА-95/27 март 1990 г. с предложение за унищожаване работно дело IР-2245 (Вн) – 33 листа.
1.Член на ВрИК на община Суворово (1990-1991).
2.Началник на кабинета на министъра на земеделието и храните (2001-2005) г. май-октомври 2008 г.
3.Член на Комисията за установяване имущество, придобито от престъпна дейност от (2005-2009).
4.Народен представител (непълен мандат) от ДПС в 41-о Народно събрание (2009-2013).
5.Народен представител от ДПС в 42-о Народно събрание (2013-2014).
6.Народен представител от ДПС в 43-о Народно събрание (2014 – ).

Рушен Риза е зам.-председател на ДПС от 2010 г., народен представител от същата партия в 41-то, 42-то и 43-то Народо събрание.

Името му се свързва със създадената през юли 1985 г. във Варненско нелегална организация „Турското национално-освободително движение в България", съпротивляваща се с мирни средства срещу „възродителен процес". По това време той е още ученик. Организацията е разкрита от ДС през юни 1986 г., като основните фигури в нея са осъдени и вкарани в затвора. Риза не е сред тях.

В политиката

След промените през 1989 г. в България Рушен Риза става член на ДПС от самото начало на основаването на партията в началото на 1990 г. В периода 1990-1991 г. той е член на ВрИК на община Суворово. Завършва икономическо образование.

Постове в държавната администрация

През август 2001 г. е назначен е за началник на кабинета на Мехмед Дикме, министъра на земеделието и горите (24 юли 2001 г. – 23 февруари 2005 г.) в кабинета на Сакскобургготски, който управлява в коалиция между НДСВ и ДПС. Риза остава на този пост и при следващия министър на земеделието Нихат Кабил, като това включва и период в средата на 2008 г., когато вече управлява тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ с кабинета Станишев.

През май 2005 г., три месеца преди края на мандата на кабинета Сакскобургготски, е направен избор на членове на новосъздадената Комисия за установяване имущество, придобито от престъпна дейност, в която Рушен Риза е избран от квотата на Народното събрание. На този пост остава до 14 октомври 2009 г.

Депутат от ДПС в 41-то Народно събрание

На парламентарните избори през лятото на 2009 г. е кандидат за народен представител в 41-о Народно събрание в 3-МИР Варна и в 8-МИР-Добрич, издигнат от ДПС.

Движението спечелва две депутатски место от Добрички многомандатен район. Рушен Риза, който е втори в листата, става депутат с решение на Конституционния съд на мястото на Бюрхан Абазов, но по-късно пак с решение на Конституционния съд ДПС губи този мандат.

Заместник на Доган

През януари 2010 г. лидерът на ДПС Ахмед Доган подменя цялото ръководство на партията, като от всички свои заместници остава само Лютви Местан.

Като нов зам.-председател на ДПС тогава е избран Рушен Риза. На него са възложени организационните работи на партията, за които преди това отговаря Касим Дал, изключен от партията година по-късно, след като открито критикува Ахмед Доган и го обвинява в изолация на партията. Рушен Риза става и член на Централното оперативно бюро на ДПС.

Депутат в 42-то и 43-то Народно събрание

На предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. той е кандидат от ДПС в 8-МИР Добрич и влиза в парламента. В 42-то Народно събрание е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

На предсрочните парламентарни избори през октомври 2014 г. за 43-то Народно събрание той е водач на листата на ДПС в 8-МИР Добрич и е избран за народен представител в 43-но Народно събрание. В него е член на Комисията по отбраната.

В 41-то, 42-то и 43-то Народно събрание Рушен Риза е най-младият сътрудник сред народните представители с досиета.

Разкриване на принадлежността на Риза към ДС

Рушен Риза е многократно проверяван от Комисията по досиетата в качеството на лице, заемащо различни ръководни постове или кандидатстващо за такива, но агентурното му минало не е установено. Първата такава проверка датира от 2009 г. при проверката за принадлежност към комунистическите служби на кандидатите за народни представители за 41-то Народно събрание.

Интересно е, че преди първия си депутатски мандат през 2009 г. Риза сам подава заявление в Комисията по досиетата да му бъде извършена проверка за принадлежност, като е записал собственоръчно проверката да се извърши за името Рушен Мехмед Риза, както и за името Румен Митков Ризов. Второто е името му по време на „възродителния период".

По това време – 2009 г. – Комисията по досиетата не разполага с архивите и картотеките на ДС и разузнавателните служби на БНА, както законът за досиетата изисква да й бъдат прехвърлени от другите държавни ведомства. През 2010 г. МВР прехвърля най-големия масив от архиви на ДС, а през 2011 г. Комисията получава архивите на ДС и от областните дирекции на МВР в страната.

При започналото им систематизиране през 2014 г. Комисията установява наличие на материали за името Румен Митков Ризов в архивите на бившето Окръжно управление на МВР-ДС Варна. Така тя стига до заключението, че тези документи се отнасят за Рушен Риза, след което последва и неговото оповестяване.

При проверката Комисията по досиетата установява, че върху един от картоните с псевдонима „ПЕТЪР" името на агента е умишлено заличено. Това попречва за по-бързото изясняване на факта, че Рушен Риза и Румен Ризов са едно и също лице.

Вербуването на агент „ПЕТЪР"

Според изнесените от Комисията по досиетата данни Рушен Риза е вербуван като агент под псевдонима „ПЕТЪР" от Областното управление на МВР-ДС Варна на 23 юни 1986 г. Това е месец, след като Държавна сигурност разкрива нелегалната организация във Варненско, към която е съпричастен.

След това сътрудничи на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване), както и на Четвърто (икономическо) управление на ДС.

В псевдонимният му картон е посочено, че е работник в КЗС с. Николаевка. Пак там е записано, че е вербуван на идейно-политическа основа и е използван по линия на икономиката – промишлеността.

Прочистване на досието

С протокол от март 1990 г. е предложено за унищожаване работно дело на „ПЕТЪР", възлизащо на 33 листа.

Личното дело също е прочистено, тъй като в него липсват основни атрибути като изучаване на лицето и предложение за вербовка.

Запазени са само два документа. Единият е регистрационна бланка, а другият собственоръчна подписана декларация. В нея Румен Ризов обещава „да пазя в абсолютна тайна връзките си органите на ДС на НРБ и всичко, което науча по време на съвместната си работа с тях".

„Информацията, която ще съобщавам като негласен сътрудник, ще бъде обективна и точна", е другото обещание в декларацията. Тя е подписана във Варна, но няма дата. Най-отдолу върху нея с молив с друг почерк е записано името Рушет Мехмедов Ризов.

Поименният картон на агент „ПЕТЪР" се води на името на Румен Митков Ризов.

В решението на Комисията по досиетата е посочено, че тя разполага с документи, удостоверяващи принадлежност на Рушен Риза към органите на ДС и след 10 ноември 1989 г.

Мълчанието на Рушен Риза

Сайтът desebg.com търси позицията на Рушен Риза по въпроса за обявената му принадлежност, но на писмото, изпратено на електронната му поща в парламента, не е отговорено. Той не коментира пред други медии публично този въпрос.

Rushen_Riiza
dok

Натисни върху изображението за голям размер

Premium Downlaod Templatesby bigtheme.org

София Дървени дъски

София Иглолистен дървен материал

Online bookmaker Romenia bet365