• 1

Азбучен списък на сътрудниците

А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | И | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ю | Я

Румен Славейков Сербезов

Румен Славейков Сербезов
4 февруари 1939 г.
гр. Хасково.
Прогресивно семейство.
Неженен.
Дипломат.
Министерство на външните работи.
БКП (от 1959 г.).
26 години.
Секретен сътрудник (1966), нещатен оперативен работник (1979).
„ХРИСТО”.
Първо главно управление на ДС.
20 януари 1966 г.
подполковник Атанас Атанасов.
Подполковник Атанас Атанасов; ОР Герхард Райчев; ОР Димчо Вавов; ОР Иван Катранджиев; ОР Здравко Свещарски; ОР Стоян Стоянов; ОР Любомир Попов; ОР Любен Коцев.

„Бързо се ориентира в обстановката, за което му помага владеенето на японски език и следенето на пресата. Подготовката му позволява да дава правилни политически оценки на събитията. Умее да обобщава и анализира същите. Умело създава и поддържа връзки, както с чужденци, така и най-различни среди от японската общественост", Първо управление на ДС, 1970 г.

Създаване подбор и изучаване на интересуващите Първо управление връзки. Форми и методи на работа, прилагани от местните КРО. Как да разкрива и да се пердпазва от местните КРО. Спазване на конспирация. Основни политически и икономически въпроси, интересуващи Първо управление и методи за придобиване на информация по тях.
21 май 2001 г. с решение на Комисията по досиетата „Андреев” при проверката на народните представители.
Документи написани от сътрудника, съдържащи се в делото на оперативен отчет; документи от ръководилия го щатен служител; картони – обр. 1 – 2 бр. и обр. 3; лично и работно дело Ф.8, а. е. 6, рег. № 5079.
1.Народен представител от БСП в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991).
2.Член на Надзорния съвет на „Токуда Банк” АД от 16 ноември 1998 г.
3.Член на Управителния съвет и член на Надзорния съвет на Многопрофилна болница за активно лечение „Токуда Болница София“ АД.

Румен Серезов, бивш функционер от БКП, дипломат и шеф на „Индустриал М", фирмата с второто по големина кредитно задължение от империята „Мултигруп" на убития Илия Павлов, бизнесмен, свързан с „Токуда Банк" и болница „Токуда" в София.

Произход и образование

Румен Сербезов произхожда прогресивно семейство, определение, давано по време на управлението на БКП. Родителите му са признати за активни борци против фашизма и капитализма. Майка му е сестра на Йорданка Николова – Катя, член на ЦК на БРП (к), партизанка и една от петимата от РМС, убита през юни 1944 г. Баща му е бивш служител на МВР.

Завършва Института за международни отношения в Москва, СССР, през 1963 г. с отличен успех, референт по въпросите на Изтока, стипендиант на МВнР. През 1962-1963 г. е на 5-месечен производствен стаж в Токио. През септември 1963 г. е назначен за инспектор в МВнР. През 1965 г. издържа изпит за аташе и преназначен на същата длъжност.

В полезрението на КДС

Влиза в полезрението на Комитета за държавна сигурност (КДС) в края на 1965 г. във връзка с предстоящото му заминаване в посолството на НРБ в Токио, Япония, като завеждащ пресслужбата и културните връзки.

През декември 1965 г. с него се среща оперативният работник Атанас Атанасов от Първо управление на ДС. Договорено е преди заминаването на Сербезов той да бъде подготвен по линия на разузнаването. „Същият даде съгласието си за сътрудничество с нас. Преди известно време Сербезов беше заедно с наша делегация в Япония, където е успял да създаде интересни връзки", е записано в документа на Първо управление на ДС. През януари 1966 г. му е открито отчетно дело под псевдоним „ХРИСТО".

Платен нещатен работник

През юни 1970 г. е привлечен за нещатен оперативен работник (НОР). Разпоредено е в зависимост от работата му да получава до 30 лв. възнаграждение.

Първо управление на ДС го използва за изучаване на подходящи лица от местни граждани, дипломати, журналисти, хора на науката и изкуството. Едновременно с това да получава политическата информация по интересуващи ни въпроси.

Инструктиран е за създаване на връзки с интересни лица и изучаването им, получаване на информация „на тъмно".

На 10 септември 1971 г. е утвърдено строго секретно предложение за снемане от отчета на НОР Сербезов. Посочено е, че в това си качество дава две информации и че не са му изплащани финансови средства.

Документът изяснява, че през април 1970 г. се е завърнал окончателно в страната. И през 1971 г. е преминал на работа в държавния апарат.

В работното му дело е запазена информация относно „Някои моменти на японско-китайските отношения. Източникът е японец с марксистко-ленински позици. Запазени са и донесение за някои нови моменти от японско-китайските отношения, както и донесение за възможността японският премиер Сато да посети Европа – евентуално СССР и Югославия.

Отново привлечен за НОР

От оповестената от Комисията по досиетата информация става ясно, че със заповед № 20/1 юни 1979 г. Румен Сербезов отново е привлечен за нещатен оперативен работник на Първо главно управление на ДС. В досието му не са запазени материали от този период.

Издигане в партията и държавното управление

В партията се издига като първи секретар на БКП в Хасково. Назначен е за посланик на НРБ в Япония от 1974 г. до 1979 г. От тогава датират и добрите му връзки с представители на японския бизнес.

През 80-те години на ХХ век кариерата му в изпълнителната власт се развива възходящо: министър на суровинните ресурси; министър на леката промишленост (1980-1985); министър на производството и търговията с потребителски стоки; секретар на Стопанския съвет на Министерския съвет; съветник в Министерския съвет.

В средата на 80-те години е председател на Централния кооперативен съюз. Учредител и първи председател на Българо-японския икономически съвет при Българската търговско промишлена палата (1987-1992).

Секретар е на ЦК на БКП. През 1989-1990 г. Сербезов е председател на стопанския отдел на ЦК на БКП. Избран е за депутат в 7-то, 8-то и 9-то Народно събрание преди промените (1976-1990).

Депутат от БСП в 7-то ВНС

През 1990 г. влиза в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991) като депутат от БСП от 164-ти Хасковски избирателен район. Секретар на Висшия съвет на БСП. Като депутат се обявява за мирен преход към изграждане на демократична държава, радикална икономическа и законодателна реформа. Многопартийност, самостоятелност на трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна.

В „Мултигруп"

В бизнеса влиза като шеф на една от фирмите на „Мултигруп" – „Индустриал М". През 1998 г. от Списъка на кредитните милионери става ясно, че тя е втората по задължения фирма на групировката с дългове от над 1,1 млрд. лв. към Балканбанк.

За този период впоследствие Сербезов е привлечен като обвиняем по две наказателни дела за присвояване, но те завършват без осъдителна присъда.

Създаване на „Токуда Банк"

Румен Сербезов играе ключова роля в структурата на японската икономическа група „Токуда" в България. Той е представител за България на регистрираното през 1998 г. в София дружество „Токушукай" – където е съдружник с равни дялове с д-р Торао Токуда, президент на японската специализирана медицинска корпорация „Токушукай Медикъл Корпорейшън".

„Токуда Банк" е правоприемник на Търговска банка „Кредит Експрес", лицензирана през 1994 г., като през 1998 г. променя името си на „Токуда Кредит Експрес Банк" АД, а през 2002 г. – на "Токуда Банк" АД. През 2005 г. „Токуда" придобива и на обявената в несъстоятелност през 2000 г. „Балканска универсална банка" АД.

Сербезов е председател на Управителния съвет на „Токуда Банк", член на Надзорния съвет, управител на откритата през 2006 г. „Токуда Болница София" АД.

През 2000 г. Румен Сербезов е арестуван и обвинен в престъпление по служба. Прокуратурата го обвинява в превишил служебните си права с цел да набавяне на облага. Тогава той е разследван заедно с шефа на "Токуда Кредит експрес банк" Венцислав Велев и прокуриста Пламен Петров за допуснато нарушение при продажбата на два имота на банката срещу дълг към Агробизнесбанк, от което кредитната институция е ощетена с близо 4 млн. лв. През 2006 г. двамата директори са оправдани, а обвиненията срещу Румен Сербезов – снети.

Обявяване на принадлежността му към ДС

Въпреки, че в досието му има агентурни донесения Румен Сербезов не е обявен като сътрудник от Комисията „Бонев" през 1997 г. За първи път това го прави Комисията по досиетата „Андреев" при проверката на народните представители през 2001 г.

Rumen_Serbezov
dok

Натисни върху изображението за голям размер

Premium Downlaod Templatesby bigtheme.org

София Дървени дъски

София Иглолистен дървен материал

Online bookmaker Romenia bet365