• 1

Азбучен списък на сътрудниците

А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | И | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ю | Я

Тодор Петров Колев

Тодор Петров Колев
26 август 1938 г.
гр. Шумен.
Актьор.
Държавен театър „София”.
БКП.
48 години.
Агент.
„ПЕТРОВ”.
Софийско градско управление на МВР-ДС.
11 март 1987 г.
Стефан Тенев.
Стефан Тенев.
4 септември 2007 г. с решение №14 на Комисията по досиетата при проверката на народните представители.
Картон обр. 4; рег. дневник; писмо с искане за унищожаване вх. № 2240/1990 г.
Народен представител от СДС в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991).

Тодор Колев е актьор, комик, певец, музикант, депутат от СДС в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991). Преди 10 ноември 1989 г. членува в БКП, а в началото на промените в Обединен демократичен център, основан от Любомир Павлов, Венцеслав Димитров, разкрит като агент на ДС, Стоян Ганев, Божидар Данев, разкрит като секретен сътрудник на ДС и др.

Кариера

Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов". Актьор в театър „София". Работи е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните „Сълза и смях" и театър „София". Участва в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал", „Козият рог", „Иван Кондарев", „Двойникът", „Господин за един ден", „Опасен чар".

След промените – депутат от СДС

На първите демократични избори е издигнат за депутат от СДС в 194-ти Софийски избирателен район „Витоша", откъдето влиза в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991).

В периода 1992-1993 г. е съветник в българското посолство. Автор и водещ е на тв предаванията „Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" и „Вход свободен". Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент. Носител e на редица национални и международни награди.

В списъка на агентите във в. „Факс"

През април 1991 г., малко преди Парламентарната комисия за досиетата с председател депутата от БСП Георги Тамбуев, да излезе с решение за сътрудниците на ДС сред депутатите в 7-то ВНС, във в. „Факс" е публикуван неофициален списък с имена на депутати, за които се твърди, че са агенти на Държавна сигурност. Този списък предизвиква скандал, който попречва на Парламентарната комисия да обяви официалните данни и е преждевременно закрита.

Сред обявените имена има голям брой депутати от СДС, земеделци, лежали по лагерите. Името на Тодор Колев също присъства в списъка на „Факс". На 24 април 1991 г., по време на дебатите за досиета в 7-то ВНС, предизвикан от публикацията във в. „Факс" Тодор Колев взима думата като депутат. Тогава заявява:

„Аз вчера бях свидетел на страхотни драми, съдби и ужаси, които и вие, а и голяма част от българския народ видя и които не бих искал да коментирам по простата причина, че аз излизам тук днес, че аз не съм нито мъчен, нито бит, нито съм бил в затвора, макар че по едно време целият български народ, не зная защо, говореше точно това. Вероятно по някаква презумпция, свързвайки нещо с мен и т.н.

Но не искам да се задълбавам в тези неща, просто искам да осведомя, че върху мен не е употребяван никакъв натиск, но аз да участвам в решаване на съдби, в пътувания в чужбина на отделни хора, аз да решавам кой да отиде в затвора и кой да не отиде, аз да решавам, с други думи, живота на някого, съдбата на някого – не, уважаеми господа, това просто е смешно !

Извинявайте, защото професията ми се занимава със съвсем други неща, а дето се казва, пък и никога не съм се стремил към генералния щаб на управляващите театъра, киното и изкуството. Аз бях един обикновен труженик, но този труженик без каквито и да е други помощи, излязъл от едно обикновено шивашко семейство имаше наглостта да стане име, име, което децата знаят.

Извинявайте много, в Държавна сигурност да си създал това име не може. В дадени моменти аз се оказах за някои хора на неподходящата страна. На другата страна. Аз не се сърдя на никого, който ме упреква. Това си е негово право, но искам никой да не се сърди на моето право на избор. Затова, дето се казва, се радваме и на малкото, което става в нашия живот.

Вчера, наблюдавайки всички тези драми, обаче се случи едно незначително нещо, но ние, както знаете актьорите сме наблюдателни хора. Когато се разбалансира почвата под краката на господин Лилов [председател на БСП], изненадах се, че той се обърна към уважавания от мен господин Иван Гинчев [депутат земеделец от СДС в 7-то ВНС]и доста сериозно, аз за първи път виждам господин Лилов в тая светлина, го запита – „Кой сте вие, господине?"

Уважаеми дами и господа, това беше въпросът, с който 45 години префинената демагогия ни тормозеше!

Ще ви обясня защо. Защото зад въпроса „Кой сте вие?" не можеш да отговориш – аз съм Иван Гинчев, аз съм Тодор Колев. Не искам да казвам какво трябва да отговориш, за да спре по-нататъшния разговор. Кой сте вие, значи името, човекът не съществува. Значи съществува групировката, към кои си или кой стои зад теб.

Ако вие ме попитате кой сте вие и аз ви отговоря: аз съм българин – това значи нещо, но ако ме питате кой съм и аз ви кажа, че съм циганин – това значи нещо. Ако вие ме питате кой сте вие и аз ви отговоря комунист – това значи нещо, ако ме питате кой сте вие и ви кажа – враг – това също значи нещо.

Аз не бях враг. Нито преди, нито сега. Аз съм човек, който с професията си, която мога и с нещото, което мога, гледах, уважаеми дами и господа, да донеса малко радост на този изстрадал народ. Това мога, това и правя.

Но на чия страна застанах в даден момент? В тази, дясната. Вие ме посочвате в един списък. Държавна сигурност никога не е била към тази групировка. Служител на ДС не вярвам да имате от СДС.

Значи тогава някакъв зъл гений се е сетил да поднесе моето име за десерт, да го наречем така, злият гений, който поднася и моето име в така наречения списък на „действащи". И аз и затова излязох да ви кажа. Да, господа, аз съм действащ. Аз съм действащ от тази страна, на СДС.

Аз политик не мисля да ставам, исках да помогна на една кауза в даден момент и всеки, който иска да ме изкара мен някакъв законспириран, страхотен човек, който върти на пръста си едва ли не съдбите на хората – това ви казвам, дори с моя така наречен имидж възбужда смях.

Аз не искам никога децата ни да имат подобни мигове в живота си. Да няма значение на чия страна застават децата ни – дано не е на най-лошата, но дори и да е на малко по-лошата – това е техен избор. А моят избор, уважаеми дами и господа, е там [Сочи надясно, към групата на СДС]."

Обявяване на принадлежността му към ДС

Принадлежността на Тодор Колев към бившата Държавна сигурност е обявена официално от Комисията по досиетата през 2007 г. при проверката на народните представители след 10 ноември 1989 г.

Унищожаване на досието на агент „ПЕТРОВ"

От разкритите от Комисията по досиетата документи става ясно, че досието на агент „ПЕТРОВ", псевдонимът, под който Тодор Колев е вербуван, е унищожено през 1990 г.

В запазените картони в картотеката на ДС е записано, че той е вербуван на идейно-патриотична основа, използван е по интелигенцията по линия на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия. По това време той работи в театър „София".

Позицията на Тодор Колев

След обявяването на принадлежността му през 2007 г. Тодор Колев не коментира подробности. По време на свое участване по Нова телевизия само заявява, че нито с лява, нито с дясна ръка се е подписвал под някакъв лист в ДС и че е общувал с тях само по телефона.

По ирония една от реплика на Тодор Колев във филма „Двойникът" е: „Нищо не съм подписвал. Устно беше".

todor_kolev
dok

Натисни върху изображението за голям размер

Premium Downlaod Templatesby bigtheme.org

София Дървени дъски

София Иглолистен дървен материал

Online bookmaker Romenia bet365