• 1

Азбучен списък на сътрудниците

А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | И | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ю | Я

Христо Цветанов Монов

Христо Цветанов Монов
18 август 1958 г.
с. Тлачене, област Враца.
Преподавател, асистент.
Софийски университет „Климент Охридски”.
30 години.
Агент.
„ГОГОВ”.
Софийско градско управление на МВР-ДС, 11-то районно управление.
17 ноември 1988 г.
5 декември 1989 г.
старши лейтенант Красимир Китов.
старши лейтенант Красимир Китов.

„За краткия период на работа с агента същият показва много добри качества и възможност за работа сред интелигенцията”, СГУ, 11-то общинско управление на МВР-ДС, 1989 г.

Строго спазване на конспирацията. Начини за бърза и двустранна свръзка.
1990 г.
26 април 2013 г. с решение №2-172 на Комисията по досиетата при проверката на кандидатите за народни представители (2013) за 42-то Народно събрание.
Документи от ръководил го щатен служител, рег. бланка, съдържащи се в лично дело IА-32500; рег. дневник; картони – обр. 4 – 2 бр.
Народен представител от БСП в 42-то Народно събрание (2013-2014).

Христо Монов завършва психология в Софийския университет „Климент Охридски". Специализира в Руската академия на педагогически науки. От 1985 г. е преподавател в Софийския университет „Климент Охридски". След завършването си практикува като семеен психоконсултант и терапевт, оказва кризисна психологическа интервенция.

Кариера

По време на тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ (2005-2009) при кабинета Станишев е заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето. Членува в редица световни асоциации по психология.

На изборите за 42-ро Народно събрание през май 2013 г. заема второ място в листата на БСП във 2-ри МИР-Бургас от гражданската квота. Влиза като народен представител и е избран за председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Член е и на Комисията по взаимодействие с гражданските организации и движения.

Привлечен по линия на ВУЗ

Въпреки, че досието на Христо Монов е прочистено, в него са запазени няколко основни документа, които дават важна информация за неговата дейност като агент на Държавна сигурност.

От запазезения строго секретен рапорт за извършена вербовка се разбира, че Монов, който от 1985 г. е асистент в Софийския университет, е привлечен за сътрудник по линия именно на висшите учебни заведения (ВУЗ).

Сведение за организация за преустройството в Софийския университет

Преди вербуването му ДС го проучва и го води като кандидат агент под псевдонима „ПЕДАГОГА". Срещата, на която е привлечен като агент, се е състояла в предварително подготвен кабинет на общежитие в бл. 21 (вероятно в Студентския град). По време на срещата освен оперативният работник е присъствал и зам.-началникът на 11 районно управление.

От строго секретния рапорт се разбира, че още преди да бъде вербуван Монов е предал на срещата с двамата офицери от ДС сведение за създадената в Софийския университет организация за подпомагане на преустройството. Монов е разговарял с офицерите и за политическите възгледи на студентите във Факултета за детски и начални учители (ФДНУ).

Предан на делото на Партията

От документа става ясно, че реди вербовката той е имал повече от една среща с представителите на ДС. При привличането му е разяснено, че „органите на ДС използват предани на делото на партията и народа честни граждани" и че в „негово лице ние виждаме такъв гражданин".

След като офицерите от ДС се убеждават в готовността на Монов да им сътрудничи те му отравят и конкретното предложение. „Монов прие предложението, като заяви, че и занапред ще се стреми да подава точна и своевременна информация на органите на ДС", се посочва още в рапорта.

На агента е разяснена необходимостта от строго спазване на конспирацията и му е обяснено, че донесенията следва да бъдат подписвани с псевдоним. Монов сам избира псевдонима си „ГОГОВ". Уточнени са и начините за бърза и двустранна свръзка с нововербувания агент.

Слухтене в Софийския университет за преустройството

„На агента бяха поставени задачи относно долавяне на зараждащи се подобни организации, като известната нему, лица, които ще членуват в нея, както и техните цели. Особено внимание да обърне и в ФНДУ, тъй като и там има лица, свързани по един или друг начин с членове на организацията за подпомагане на преустройството", са записали в доклада вербовчиците му от ДС. В края на документа се посочва, че той ще бъде регистриран по две направления – ВУЗ и интелигенция.

В досието му е запазен и още един документ – строго секретно предложение за изключване на агент „ГОГОВ" от агентурния апарат на ДС от март 1990 г. (това копие на документа е твърде нечетливо, б.а.). От него се разбира, че Монов е вербуван на идейно-политическа основа по линия на ВУЗ.

В документа е посочено, че „за краткия период на работа с агента същият показва много добри качества и възможност за работа сред интелигенцията". „Своевременно подаваше информация за настроенията и проблемите сред студентската младеж, а също и за някои движения, създадени във връзка с преустройството с периода отпреди 10 ноември", се изтъква в предложението. Посочва се, че агентът е работил честно с органите на ДС.

Изключването му от агентурния апарат става „поради изменения в оперативната обстановка и отпадане линията на работа на агента" и създадената от това „невъзможност за по-нататъшното му използване". Със същия документ освен изключването му от агентурния апарат на ДС е предложено материалите, свързани с него, да бъдат унищожени.

Подкрепа на избора на Делян Пеевски

Христо Монов е един от депутатите на БСП, който през юни 2013 г. два пъти гласува за избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Дори се обявява в него защита. В интервю Монов заявява за Пеевски:

„Познавам биографията му доста отдавна. Той е в политиката повече от 10 години и за такъв период от време не може да е еднозначно мнението за него. Явно е засегнал нечии интереси. Явно е, че целенасочено е създаден определен негов образ."

Монов за протестиращите през 2013 г.: „Интернет лумпени"

Христо Монов се прочува бързо, след като през 2013 г. влиза в 42-то Народно събрание като депутат от БСП. Още в началото на протестите през юни 2013 г. в интервю за „Канал 3" той заявява:

„Технологията роди днес интернет лумпените. Те протестират за всичко. Може би ще започнат да протестират и за това, че съществуват. В други държави отнемат родителските права при участие на дете в политически митинги."

Изказването му предизвика буря от негодувание в социалните форуми и доведе до блокиране на сайта на БСП, а от „Позитано" 20 го призоваха да се извини, което той прави. Интересното е, че Монов по съвсем друг начин коментира протестите от февруари 2013 г. по време на управлението на ГЕРБ, когато дори още не е кандидат-депутат от левицата. За тях психологът заявява:

„Това са едни нормални процеси в едно демократично общество. Няма нищо нелогично. Дано само някой да не го използва, за да изпълни някакви си свои собствени искания. Просто гласувайте! Ако това не ви харесва, ще отидем пак да гласуваме след 4 месеца, това е начинът. Не може само да стоим отстрани и да махаме с ръка. Разберете: всичко зависи от нас."

Не се отзовава на поканата на сайта desebg.com да коментира агентурното си минало.

Monov
dok

Натисни върху изображението за голям размер

Premium Downlaod Templatesby bigtheme.org

София Дървени дъски

София Иглолистен дървен материал

Online bookmaker Romenia bet365