• 1

Азбучен списък на сътрудниците

А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | И | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ю | Я

Чавдар Атанасов Добрев

Чавдар Атанасов Добрев
21 август 1933 г.
гр. Ямбол.
Семейство на учители.
Женен.
Научен работник.
Институт по изкуствознание при БАН.
БКП (от 1959 г.).
40 години.
Секретен сътрудник.
„ДИМИТЪР”.
Първо главно управление на ДС.
7 февруари 1974 г.
капитан Цветан Станимиров.
капитан Цветан Станимиров.

„До настоящия момент Добрев се е изявил като много добре подготвен научен работник. Всички негови научно-изследователски работи се отличават с дълбоката си аналитичност и задълбоченост, активно защитаващи марксистко-ленинските позиции. По характер е много умен, енергичен, делови, скромен и порядъчен", ПГУ , 1974 г.

Обучение по английски език (4-месечно) през 1974 г.
8 февруари 1988 г.
21 май 2001 г. с решение на Комисията по досиетата „Андреев” при проверката на народните представители.
Агентурни сведения от секретен сътрудник „ДИМИТЪР”; разходни документи, отчетени от оперативния работник; документи от ръководилия го щатен служител; рег. дневник; картони – обр. 1 – 2 бр. и 3; лично и работно дело Ф.1, а. е. 5751.
1.Народен представител от БСП в 37-то Народно събрание (1995-1997).
2.Политически коментатор във в. „Земя”, издаван от „Коопмедия” ООД.
3.Член на научна комисия по национална сигурност и военни науки към Висшата атестационна комисия от 2008 г.; член на научна комисия по военни и военноинженерни науки към Висшата атестационна комисия от 2010 г.

Чавдар Добрев е професор, литературен критик, театровед, публицист и общественик, народен представител от БСП в 37-то Народно събрание (1995-1997) член на научни комисии във Висшата атестационна комисия.

Произход и образование

Баща му е учител, член на БКП от 1919 г., един от основателните на партийната организация в Несебър. Майка му също е учителка.

Средно образование завършва в Ямбол, следва унгарска филология и журналистика в Будапеща, където завършва през 1956 г. В периода 1958-1959 г. отбива военната си служба в ГУСВ, където е натоварен с редакцията на вестника на строителните войски.

Работи като редактор в издателство „Народна култура", в Студия за документални филми, легационно аташе в Министерството на външните работи до август 1960 г., сред което започва да следва аспирантура.

През 1963 г. завършва аспирантура в Академията за обществени науки при ЦК на КПСС и му е присвоена научна степен кандидат на изкуствоведските науки. Същата година е назначен за научен сътрудник в Института по изкуствознание при БАН, където се издига до зам.-директор. През 70-те години на ХХ век е и зам.-редактор на сп. „Съвременник". Член е на Съюза на българските писатели. Заема и поста главен драматург на Народния театър и на Сатиричния театър. Впоследствие е директор е бил на Българския културен център в Москва.

Интерес на ПГУ към сръбски професор с американски паспорт

През 1973 г., когато Добрев е работи в Института по изкуствознание при БАН, Първо главно управление (ПГУ) на ДС установява оперативен контакт с Чавдар Добрев чрез отдел 14 „Културно-историческо разузнаване" (КИР). В един от документите по досието му е посочено, че Добрев има връзки с чужденци и се подготвя за ректорат в САЩ, поради което представлява интерес за КИР. Оперативният работник от отдел 14 КИР капитан Цветан Станимиров, зам.-началник отделение, му открива лична разработка под псевдонима „ДИМИТЪР".

КИР проявява интерес към дейността на сръбския професор с американски паспорт Матей Матеич. Той е сръбски енорийски свещеник и професор по славянски език в университета в гр. Колумбус, Охайо, САЩ. През 1970 г. успява да извърши първата голяма изследователска експедиция в светогорския манастир „Хилендар" и по-късно да изложи последващи посещения в обителта да проучи и заснеме над 800 славянски маноскрипти, които излага в Охайския държавен университет и които се превръщат в една от най-големите си колекции на славянски документи по това време. През 1980 г., когато е на посещение в София, ПГУ успява да преснеме по секретен път намиращия се в него богат фотоархив.

Отдел 14 на ПГУ разполага с информация, че през декември 1973 г. предстои посещение в България на Матеич. Чрез Дирекция на авторското право той прави постъпки да покани добър българист да чете курс лекции по българска литература в Колумбийския университет. „Подходящ за тази цел и за подставяне на проф. Матеич е Чавдар Добрев, един от известните наши литературни критици и театроведи", е записано в началните страници на досието на Добрев.

Верен на постулатите на Живков за комунистическото изкуство

В своите статии литературният критик говори за създаването на социалистическа театрална класика. Цитира Живков, който „неведнъж е изтъквал колко е необходимо да се създават от българските творци високи образци на комунистическо изкуство".

Говори за необходимостта всички работници на театралния фронт да се мобилизират, „за да работят съсредоточено, последователно, с комунистическа страст и разум за изкуство, достойно за най-светлата и най-чиста идея на човечеството – комунизма!" Тези, които застъпва в изказването си пред Третия конгрес на Съюза на артистите в България.

„До настоящия момент Добрев се е изявил като много добре подготвен научен работник. Всички негови научно-изследователски работи се отличават с дълбоката си аналитичност и задълбоченост, активно защитаващи марксистко-ленинските позиции. По характер е много умен, енергичен, делови, скромен и порядъчен", се посочва в документи на ПГУ преди той да бъде вербуван.

Желание да изпълнява разузнавателни задачи

„Винаги досега Добрев е подчертавал желанието си да изпълнява разузнавателни задачи", посочва оперативният работник Станимиров през февруари 1974 г. в строго секретния си рапорт за извършена вербовка на Чавдар Добрев. От него става ясно, че той изпълнява задачи на КИР и преди оформянето му като секретен сътрудник на ПГУ. От документа става ясно, че основният повод за вербуването му е възможността да бъде използван като подстава на проф. Матей Матеич.

Задачи при маршрутиране в САЩ

През 1974 г. е маршрутиран до САЩ, като е използвана поканата на проф. Матеич. ПГУ му поставя следните задачи:

  • да не позволи на американското разузнаване да получи наводки за български писатели, които се отклоняват от партийната линия в своето творчество и да представи литературния процес у нас във възможно най-добрата светлина;
  • да проникне в Националния архив на САЩ във Вашингтон и библиотеката на Колумбийския университет в щата Охайо и други документални центрове, където се съхраняват ценни за нашата история документи;
  • да установи с цел изучаване и взимане на оперативно отношение и да създаде приятелски отношения със следните слависти: Филип Шашко – университета Уисконсин в Милуоки, Джеймс Кларк от Питсбърг, притежател на богат личен архив от документи за историята на България, Фредерик Чери от гр. Гери, щат Индиана, преподавател по история на Източна Европа, Кенет Нейлър – преподавател в Колумбийския университет;
  • Да даде наводки за писатели, дейци в областта на културата, литературни и научни институти, които имат отношение към проблеми на БНР, чрез които в близките години да се популяризира българската литература и култура.

По делото няма сведения, че с него е поддържана връзка от резидентурата, както и отчет за изпълнението на поставените задачи. През 1976 г. е командирован в Югославия, когато са му предоставени 1200 динара за изпълнение на задачите на ПГУ, а в следващите години има задгранични командировки в Унгария, Австрия, Италия и Франция.

Чрез „ДИМИТЪР" се изучават оперативните възможности на българските писатели и историци в Австрия.

Донесения за творци, несподелящи партийната политика

Освен за изпълнение на задачи на отдел 14 КИР зад граница Чавдар Добрев е използван за събиране на контраразузнавателна информация за враждебно настроените към партийната политика в областта на изкуството и културата художествено-творчески среди, като е посочено, че там той „има добри възможности".

В досието на Чавдар Добрев се съдържат донесения срещу редица български и чуждестранни творци като писателите Нино Николов и Атанас Славов, както и срещу унгарския преводач и българист Петер Юхас.

В архивните материали се съдържат сведения за използването на писателите Боян Ничев и Никола Инджов от ПГУ чрез секретен сътрудник „ДИМИТЪР". Ничев е уговарян да подготви цялостна разработка по въпроса за състоянието на българистиката в света срещу съответно заплащане. Инджов е използван заради контакта си със Симеон Сакскобургготски, който по това време е в емиграция в Испания. Целта е ПГУ на събира информация за плановете му с българската емиграция и за изнесени културно-исторически ценности.

В работното дело на „ДИМИТЪР", което възлиза 170 листа, се съдържат сведения и от международни срещи на писателите, които по това време се организират в НРБ.

Награден с медал, честен и предан към ДС

През 1980 г. Чавдар Добрев е награден с медал „За заслуги за сигурността и обществения ред" от министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов.

В досието на Добрев се съдържат и редица документи, които показват, че той е често награждаван от ПГУ с подаръци по различни поводи, включително и под формата на алкохолни напитки. Разузнаването дори му съдейства чрез Пето управление на ДС (Управление за безопасност и охрана) да получи разрешение за риболов в забранени от властта зони, за да си почине от натоварената програма.

Последното донесение на „ДИМИТЪР", запазено в досието му, е от 1985 г.

Прекратяване на работата с „ДИМИТЪР" заради сигнал срещу него

На 8 февруари 1988 г. е утвърдено строго секретно предложение за снемане от оперативен отчет на секретен сътрудник „ДИМИТЪР". „Поради характера на своята строго профилирана специалност СС „ДИМИТЪР" не е в състояние активно да подпомага работата на културно-историческото разузнаване. Напоследък по линия на Шесто управление на ДС е получен някакъв сигнал за поведението на „ДИМИТЪР", който се проверява. Във връзка с изложеното предлагам работата с „ДИМИТЪР" да бъде прекратена, а делото предадено в архив на ПГУ-ДС", е записано в документа.

Причината за сигнала срещу Чавдар Добрев е свързана със семейството му, но поради личния характер Регистърът на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА се въздържа от излагането на подробности по случая.

Депутат от БСП

След промените е избран за народен представител от БСП в 37-то Народно събрание (1995-1997), когато социалистите управляват самостоятелно чрез кабинета на Жан Виденов и довеждат страната до тежка икономическа криза, крах на банковата система, хиперинфлация и стопяване на спестяванията на населението.

Chavdar_Dobrev
dok

Натисни върху изображението за голям размер

Premium Downlaod Templatesby bigtheme.org

София Дървени дъски

София Иглолистен дървен материал

Online bookmaker Romenia bet365