• 1

Азбучен списък на сътрудниците

А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | И | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ю | Я

Евгений Пенков Еков

Евгений Пенков Еков
15 март 1961 г.
гр. Плевен.
Семейство на служещи.
Женен.
Учител.
Културно-просветен клуб „Гоце Делчев”, София.
Безпартиен.
28 години.
Агент.
„ВИКТОР”.
Шесто управление на ДС.
13 юни 1989 г.
19 юни 1989 г.
ОР Христо Филипов Христов.
ОР Христо Филипов Христов.

„Еков изрази положително отношение към органите на ДС и готовност да оказва сътрудничество според възможността си по интересуващите ни въпроси. разполага с богата историческа подготовка и трайни научни интереси по „македонския въпрос". Споделя напълно тезата за българския народностен характер на населението в Македония и е радетел за по-активна просветно-пропагандна дейност в отговор на антибългарските спекулации в СР Македония по този въпрос. Същият е дисциплиниран, изпълнителен и инициативен в съвместната ни работа. Умее да осъществява и поддържа контакти с оперативно интересни лица", Шесто управление на ДС, 1989 г.

4 септември 2007 г. с решение №14 на Комисията по досиетата при проверката на народните представители.
Собственоръчно написани агентурни сведения; рег. бланка; рег. дневник; картони – обр. 4 – 2 бр.; лично дело ІА-36245.
1. Народен представител от СДС в 37-то Народно събрание (1995-1997).
2. Началник на отдел в Министерството на отбраната от 22 април 1998 г. до 4 януари 1999 г.
3. Началник на отдел в МВнР от 1 януари 2001 г. до 22 септември 2001 г.
4. Извънреден и пълномощен посланик в Кишинев, Молдова от 23 септември 2001 г. до 30 септември 2005 г.
5. Редактор във в. „Монитор” (до 31 август 2007 г.).

Евгений Еков е съпредседател на МВРО – Съюз на македонските дружества (1995-1997), депутат от СДС в 37-то Народно събрание (1995-1997), посланик в Молдова (2001-2005).

Произход и образование

Произхожда от семейство на служещи. Баща му е член на БКП, майка му е деловодител в СМК – Плевен. Родителите му са преселници от Вардарска Македония от 1923 г.

Гимназиалното си образование завършва в Плевен през 1979 г. Завършва висше образование, специалност „История", във Великотърновския университет през 1986 г.

Започва работа като учител по история в Основно училище „Марин Дринов" в Плевен, където остава до края на 1988 г.

В Културно-просветен клуб „Гоце Делчев"

Еков проявява трайни научни интереси и занимания с македонски въпрос, които са породени от факта, че родителите му са преселници Македония. Той защитава дипломна работа по история на Национално-освободителното движение в Македония, а от 1987 г. се включва в дейността на Културно-просветния клуб (КПК) „Илинден" в Плевен.

Чрез свой състудент се запознава отблизо с дейността на КПК „Гоце Делчев" в София. По предложение на ръководството на КПК в края на 1988 г. е одобрена кандидатурата на Еков за длъжността секретар. На 1 февруари 1989 г. той е назначен за секретар на КПК „Гоце Делчев".

Вербуван от Шесто управление на ДС

В полезрението на Държавна сигурност Евгений Еков попада в края на 1988 г., когато в КПК „Гоце Делчев" е предложена неговата кандидатура за секретар.

На 7 декември 1988 г. с него е осъществен оперативен контакт „с цел установяване пригодността на Еков за горната длъжност, както и за оперативно ползване по линия „промакедонски национализъм". По това време той все още е учител по история в Плевен. В документа на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, свързан с проучването му, е записано:

„Данните от контакта показаха, че Еков разполага с богата историческа подготовка и трайни научни интереси по „македонския въпрос". Споделя напълно тезата за българския народностен характер на населението в Македония и е радетел за по-активна просветно-пропагандна дейност в отговор на антибългарските спекулации в СР Македония по този въпрос.

Еков изрази положително отношение към органите на ДС и готовност да оказва сътрудничество според възможността си по интересуващите ни въпроси. В процеса на работа с кандидата след назначаването му в КПК „Гоце Делчев" се очертаха добрите му възможности за оперативно използване. Същият е дисциплиниран, изпълнителен и инициативен в съвместната ни работа. Умее да осъществява и поддържа контакти с оперативно интересни лица, а поради служебното си положение има възможност за регулярно наблюдение на процесите и тенденциите сред преселниците от Македония, живущи в София."

През юни 1989 г. на Еков е проведена вербовъчна беседа, на която той потвърждава, че „интересите ни по отстояването на историческата истина по т. нар. македонски въпрос и пресичане на опитите на СФРЮ за провеждане на антибългарска дейност на промакедонска основа са общи, поради което той е съгласен да оказва съдействие на органите на ДС".

В агентурните си донесения агент „ВИКТОР", псевдоним, под който Еков работи като агент на Шесто управление, разкрива опасенията на Градското ръководство на ОФ и Дом „Владимир Поптомов" от антисоциалистически действия от страна на КПК „Гоце Делчев", тъй като чрез някои негови членове можело да се стигне до пропаганда против БКП и социалистическата държава.

Също така „ВИКТОР" донася за промените и настроенията в различни културно-просветни клубове в страната. Еков продължава да дава агентурни следения и след 10 ноември 1989 г. В тях се отбелязва нарастващото разцепление сред членската маса на Съюза на македонските културно-просветни дружества.

Последната среща на „ВИКТОР" е от 25 май 1990 г. с оперативен работник от Националната служба за защита на конституцията (контраразузнаването), правоприемник на съществувалото до февруари 1990 г. Второ главно управление на ДС, в която се вливат и част от кадровите служители на закритото малко по-рано Шесто управление на ДС.

Личното дело на агент „ВИКТОР" се състои от 50 листа, които съдържат и агентурни сведения, но е оформено според изискванията на оперативния отчет едва през 2007 г. Върху един от картоните на Еков в картотеката на ДС е отбелязано, че има „забранен достъп до Л [личното] и РД [работното дело]" с отметка „1995 г.". Тогава управлява БСП с кабинета Виденов.

Интересно е, че Евгений Еков не е обявен за сътрудник на ДС нито от Комисията „Бонев" през 1997 г., нито от Комисията „Андреев" (2001-2002), действали по време на управлението на СДС и кабинета Костов. Принадлежността му е разкрита чак през 2007 г. при проверката на народните представители от следващата Комисия по досиетата с председател Евтим Костадинов.

След промените – във ВМРО-СМД

В периода 1989-1997 г. е член на редакционния съвет на възстановения в. „Македония". Член е на Управителния съвет на Македонския научен институт (1990-2001). През 1990-1995 г. е отговорен секретар на ВМРО – Съюз на македонските дружества (СМД).

През 1995-1997 г. е съпредседател на ВМРО-СМД заедно с друг агент на ДС – Красимир Каракачанов (виж досието му – ТУК). Двамата са наричани „младите лъвчета" и изземват властта от Стоян Бояджиев, уважаван член на ВМРО, въдворяван в лагери по време на комунистическия режим. Двамата си поделят Организацията в Благоевградско и Кюстендилско, където организацията е силна.

Депутат от СДС и отстраняване от ВМРО

На предсрочните парламентарни избори в края на 1994 г. е избран за народен представител от СДС в 37-то Народно събрание (1995-1997) от листата на съюза в 10-МИР Кюстендил. Член е на Комисията по национална сигурност.

По това време противоречията му с Красимир Каракачанов, който не успява тогава да влезе в парламента, се засилват. Отстраняването на на Еков от МВРО-СМД става на Четвъртия конгрес на организацията през 1997 г., когато бившият депутат и съпредседател е освободен от всички ръководни постове, а ръка върху организацията слага Красимир Каракачанов, който е едноличен неин председател и я регистрира като партия под името ВМРО – Българско национална движение през 1999 г.

В Министерството на отбраната и МВнР

В периода 1997-1998 г. Евгений Еков е началник на отдел „Връзки с обществеността" в Министерство на отбраната. През 1999 г. е зам.-началник на управление „Координация и анализ" на МВнР, а през 2000-2001 г. – началник на отдел „Анализи и прогнози" в МВнР.

Посланик в Молдова

През 2001-2005 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Молдова, а през 2005-2006 г. е началник на сектор в дирекция „Европа-III" на МВнР.

Във в. „Монитор"

През 2006-2009 г. работи като редактор в отдел „Анализи" на в. „Монитор" и на в. „Политика". Автор е на множество статии, анализи и коментари по етническите проблеми, външната политика на България и националната сигурност.

В партия „Нова зора"

Към 2012 г. Евгений Еков е зам.-председател на СГО на ПП „Нова зора", чийто лидер Минчо Минчев също е разкрит като агент на Шесто управление на ДС. Партията е поддръжник на евразийския проект на руския президент Владимир Путин, а проруската политика е пропагандирана от изданието ѝ в. „Нова Зора".

През 2013 г. участва в Националния събор на русофилите, провел се на язовир „Копринка" до Казанлък като представител на партия „Нова Зора".

В интервю, публикувано в сайта на партия „Атака" от март 2014 г., Еков призовава за „признаване на легитимността на референдума в Крим и присъединяването му към Руската федерация по волята на близо 90 на сто от участниците в народното допитване. На второ място недопускане на признаване на легитимността на превратаджийското правителство и ръководство на Радата в Киев. Защото по този начин ще се легитимира и правото на други екстремисти и профашистки групи в различни части на Европа и на света."

Evgeni_Ekov
dok

Натисни върху изображението за голям размер

Premium Downlaod Templatesby bigtheme.org

София Дървени дъски

София Иглолистен дървен материал

Online bookmaker Romenia bet365