• 1

Азбучен списък на сътрудниците

А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | И | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ю | Я

Лютви Ахмед Местан

Лютви Ахмед Местан
24 декември 1960 г.
с. Островец/с. Чорбаджийско, обл. Кърджали.
Войник, отслужващ редовна военна служба.
19 години.
Агент.
„ПАВЕЛ”.
Трето управление на ДС – военното контраразузнаване, отдел XI – обслужва Главно управление Строителни войски. От 18 ноември 1981 г. е прехвърлен в Първо главно управление на ДС.
12 март 1979 г.
Иван Иванов.
4 септември 2007 г., решение №14 на Комисията по досиетата при проверката на народните представители.
Картон обр. 4; рег. дневник.
Народен представител.

Лютви Ахмед Местан e роден в село Чорбаджийско, община Кирково, област Кърджали (в картона му в ДС е посочено с. Островец, което е в същата община и област). Семейството му се занимава с отглеждане на тютюн. В казармата е трудовак (както и Доган). Следва и завършва българска филология във Великотърновския университет и право. Преди промените работи като преподавател в Угърчин, Ловешко, после и в Момчилград.

Случаят с неговото досие е прецедент, тъй като материалите не са унищожени през 1990 г., както е в повечето случаи, а са изчезнали.

 

Скриването на агент „ПАВЕЛ"

През 1997 г. СДС приема първия закон за разкриване на документите на Държавна сигурност и агентите й в трите власти (законодателна, изпълнителна и съдебна). Законът обаче е компромисен. Той защитава сътрудниците на ДС, които са превербувани от новите специални служби, като в такива случаи забранява тяхното огласяване.

Отделно от това по искане на БСП и ДПС Конституционният съд обявява за противоконституционни няколко текста от закона. Единият от тях се отнася до т. нар. картотекирани сътрудници, т.е. агентите с унищожени досиета. Така те също остават скрити от обществото. През есента на 1997 г. комисията „Бонев" обявява само 23 сътрудници, сред които най-много са депутати от ДПС. Други над 70 имена остават скрити, заради това, че при прочистването на досиетата през 1990 г. БКП и ДС са оставили само картончетата им.

Името на Лютви Местан, който влиза за първи път като народен представител в 38-то Народно събрание от ДПС, не е обявено тогава.

 

Скриването на досието при комисията „Андреев"

През 2001 г. СДС променя закона за досиетата. Съставена е нова комисия с председател Методи Андреев. Тя има право да се запознае с всички налични документи за агентите на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, включително и с картоните на „картотекираните сътрудници". Техните имена обаче не се огласяват публично, а в своите решения комисията ги обявява именно като „картотекирани сътрудници". И сред тези депутати обаче името на Лютви Местан липсва. Данните за него не са предадени от служба „Военна полиция и военно контраразузнаване", наследник на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР), което, както става ясно по-късно, е вербувало Лютви Местан. Председателят на комисията по досиетата Методи Андреев си спомня:

„Когато бях председател на комисията досието на Лютви Местан не ни е предавано. Ние даже не знаехме, че той има картон и е картотекиран сътрудник. Ние не знаехме, че Лютви Местан е агент „ПАВЕЛ".

Тогава началник на служба „Военна полиция и военно разузнаване" беше полк. Орлин Иванов. Той стана шеф по време на управлението на Обединените демократични сили (Иванов оглавява службата по предложение на кабинета Костов с указ на президента Петър Стоянов, бел. ред.).

Той беше един от най-яростните противници на закона за досиетата заедно с директора на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров. След това по време на управлението на Симеон Сакскобургготски Орлин Иванов стана генерал. В едно интервю той се похвали, че оглавяваната от него служба е дала голям принос за закриване на комисията по досиетата.

Същият този човек, началник на военното разузнаване, е нарушил закона за досиетата. Ние и от него сме искали проверка на депутатите, а такъв тогава беше Лютви Местан. За укриване на информация тогавашният закон предвиждаше не само тежка глоба, но и лишаване от свобода от 1 до 3 години, на юридически език казано – реален срок затвор.

Тогава Лютви Местан не ни беше даден, поради което смятам, че Орлин Иванов е нарушил закона. Останах много учуден, когато през 2007 г. следващата комисия по досиетата извади Местан.

Защо името му беше крито? С какво той е бил по-ценен от Доган? И защо излиза само картонче, след като е имал досие и в архивите не е посочено, че то е унищожено? Това е абсолютен прецедент! В този случай за мен обяснението, че става въпрос за скрито досие."

 

Обявяването на агент „ПАВЕЛ"

През 2007 г., когато комисията по досиетата обявява проверката на депутатите от промените дотогава, сред новите имена на агенти в парламента, които не са оповестявани преди, е и това на Лютви Местан.

Според изнесената информация Лютви Местан (1960) е сътрудничил като агент на Трето управление на ДС от 1979 г. под псевдонима „ПАВЕЛ". Вербуван е на 12 март 1979 г. от офицера от ВКР Иван Иванов, който го е и ръководил. Тогава Местан е бил 19-годишен е вербуван в казармата – в трудови войски.

Документът, на базата на който е обявена неговата принадлежност към ДС, е картон образец №4.

Още през 2007 г. в своето решение за Местан комисията по досиетата е подчертала факта за неговото изчезнало досие. Тя е посочила, че в доклад на МВР до нея от 10 август 2007 г., е записано, че агентът е „предаден на ръководство на Първо главно управление (ПГУ, бел. ред.) през 1981 г." Комисията се е обърнала с искане за материалите до наследникът на ПГУ – Националната разузнавателна служба. Оттам с писмо от 30 август 2007 г. е записано, че за посоченото лице „няма информация в справочния апарат и не се съхраняват документи в архивните фондове".

Така досието на Лютви Местан остава скрито. Прокуратурата не образува дело за изясняване на този случай.

 

Какво разкрива един картон

Картонът образец №4 за картотекиране на Лютви Местан съдържа някои интересни подробности. Първата е, че върху него е отбелязано привличането му като агент от Трето управление на ДС. Там досието му се е водило под №53268, а след това е архивирано под № I p 15063. Този номер обаче е задраскан, както и думата „налично".

Второто важно доказателство е, че върху картона е отбелязано прехвърлянето на агента към Първо главно управление с писмо 7227 от 18 ноември 1981 г. Прехвърлянето на агент „ПАВЕЛ" съвпада с годината, в която той е отбил 2-годишната си военна служба и вече не е бил необходим за изпълняване на задачи за ВКР. Прехвърлянето му към ПГУ обаче може да означава само едно – агент „ПАВЕЛ" е оценен като перспективен и това е причината да бъде използван, но този път от Първо главно управление на ДС.

Подобен е и пътя на друг известен агент на ВКР – „АНГЕЛОВ", псевдоним под който Ахмен Доган също е вербуван, докато е трудови войски от военното контраразузнаване. След края на военната служба е прехвърлен за кратко в Окръжно управление на МВР-ДС във Варна, откъдето е изтеглен и превербуван също от ПГУ под псевдонима „САВА".

Третият важен момент, който картончето разкрива е, че интересът на ДС към агент „ПАВЕЛ" е валиден и към времето след 1985 г. по време на „възродителния процес". Този извод може да се направи от факта, че върху картона е  изписано името на преименувания Местан, а именно Владимир Ясенов Зидаров. Интересното е, че под това име Местан е кандидат за народен представител от името на СДС на парламентарните избори през 1991 г., показва публикуван в медиите негов предизборен плакат от началото на промените.

Вербуването на Лютви Местан като агент „ПАВЕЛ" е констатирано от комисията и в регистрационния дневник (виж по-долу копия от документа). В архивите е запазен и документ за прехвърлянето на агента от ВКР в ПГУ през 1981 г.

 

Позицията на Лютви Местан

След обявяването му за агент през 2007 г. Лютви Местан си позволява един единствен коментар в публичното пространство. Той е следният:

„Оповестеният от комисията по досиетата картон с моето име не е продукт на моята съвест, затова не мога да бъда отговорен, включително и политически, че някой, въпреки волята ми е вписал името ми в този реквизит. Както комисията признава, няма никакви други данни – нито декларация, нито доноси.
Затова не приемам картона като достатъчно доказателство за съпричастност към службите. Неприятно ми е да констатирам, че името ми е било отделяно от съзнанието и съвестта ми и пряко тях да бъде разменна монета на определен етап от моята битност."

 През ноември 2014 г., провокиран от журналистически въпроси за досието му, в интервю пред Нова телевизия Местан подчертава:

Заявявам, че ако в моя съзнателен живот някой покаже не донос, не клевета, една дума, която да ме направи морално уязвим, аз не само че няма да бъда председател на ДПС, няма да се занимавам с политика."

Той обаче не отхвърля доказателствата, че е бил сътрудник на Трето управление на ДС – военното контраразузнаване. Вместо това обяснява, когорейки за себе си в трето лице:

„1978 г. г-н Местан е в казармата на 17 години и 9 месеца и в продължение на 2 години той е войник в униформа и е в отношение на изпълнение на устав, клетва, заповеди, униформа."

Той повтаря тезата си, изложено през 2007 г. при обявяването на неговата принадлежност към ДС:

„Комисията огласи картон, реквизит, без нищо повече. Не мога да нося отговорност за реквизити, които са извън моята воля. Не зная кой е създал този картон с псевдоним „ПАВЕЛ". Самата ДС е продукт на комунистическата система."

Позабравени факти за влизането в политиката

През последните години в публичното пространство Лютви Местан е известен предимно като дясната ръка на Ахмед Доган. В биографията му обаче има някои позабравени факти.

Малко известен факт е, че след 10 ноември 1989 г. той се опитва да влезе в политиката, но не с ДПС, а чрез СДС. На първите демократични избори през юни 1990 г. е кандидат за народен представител в 7-то Велико Народно събрание от СДС, но не е избран. Сочен е като един от българските турци, основатели на структурата на СДС в Момчилград. През 1991 г. завежда отдел „Образование и култура" в родопската община, по-късно става и зам.-кмет.

 

Господин Никой

В ДПС влиза едва през 1993 г. След скандала с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС омерзени от политиката на ДПС български турци припомниха интересни факти, свързани Местан. Те публикуваха снимка от протестен митинг срещу правителството на Жан Виденов (БСП) през 1996 г. в Кърджали, на която се вижда настоящият лидер ДПС Лютви Местан под лозунгите „БСП или България!" и „С милиционер премиер – държава концлагер!" На снимката Местан е заобиколен от Мюмюн Емин, по това време заместник на Доган и Мохамед Реджеб, шеф на кабинета на Доган преди намерения мъртъв в сараите му Ахмед Емин.

Участник в тези събития си спомня пред сайта factor.bg следното:

„В продължение на месец всяка вечер, въпреки минусовите температура българи и турци – антикомунисти се събирахме пред църквата в Кърджали. От там тръгваше няколко хилядно протестно шествие. Обикаляхме централните улици и стигахме до централата на БСП в града където завършваше протестът ни. Там викахме: „Оставка!", „Червени боклуци!", „Кой не скача е червен!"

Целият бунт беше заради правителството на БСП и Жан Виденов. Този диктатор и партията му докара народа до глад, банките погълнаха парите ни, чудехме се къде да бягаме. Всяка вечер за протестите в Кърджали пристигаха от съседните общини хора, които ни поддържаха. По това време Местан беше господин никой – работеше към просветата в община Момчилград. Така всъщност е попаднал и на поредното шествие. Таман се беше преориентирал към партията на Доган."

Според публикация във в. „Труд" политическата кариера на Местан е свързана със семейството на съпругата му Ширин Местан. Тя беше председател на Държавната агенция за закрила на детето в периода 2001-2009 г. по време на управлението на ДПС с ДНСВ и след това с БСП и царската партия отново. Ширин Местан е дъщеря на бившия депутат от ДПС в началото на 90-те години Хасан Али. Той е и зам.-министър на земеделието в служебния кабинет на Стефан Софиянски. Според „Труд" в ДПС се говори, че като добър тъст Хасан Али е помогнал за кариерата на зет си. Хасан Али Хасан също е разкрит като сътрудник на Държавна сигурност.

 

Политическа кариера в ДПС

След депутатския мандат в 38-то Народно събрание (1997-2001), следва и място в 39-то и 40-то Народно събрание (2001-2009). На 11 юли 2005 г. Лютви Местан е избран  за заместник-председател на ДПС и става един от най-близките хора на Доган. Депутат е и в 41-то (2009-20013) и в 42-то Народно събрание.

През януари 2013 г. по предложение на Ахмед Доган конференцията на ДПС единодушно избира Лютви Местан за нов председател на партията (Доган е избран почетен председател, но много хора продължават да смятат, че той ръководи движението зад кулисите).

„Местан е респектиращ парламентарист, един от най-добрите трибуни", посочва тогава Доган. Местан е определен още като политик с „визионерски усет", „диалогичен с другите партии", „борбен", със „здрав усет за преценка на ситуацията и взимане на политически решения".

Той е лидер на ДПС при съставянето и подкрепата на правителството с премиер Пламен Орешарски през пролетта на 2013 г., в което влиза и БСП. Назначаването на депутата от ДПС и медиен и финансов магнат Делян Пеевски за директор на Държавна агенция „Национална сигурност” предизвикват граждански протести, които въпреки отмяната на назначението продължават до края на компрометираното управление на кабинета до пролетта на следващата година.

 

Изключване от ДПС

През ноември 2015 г. Местан прочита декларация на ДПС в парламента в защита на Турция при конфликта ѝ с Русия. Той е предизвикан същия месец в резултат на свалянето на руски боен самолет, като Анкара твърди, че той е нарушил турското въздушно пространство, а Москва, че е бил на сирийската граница. На следващия месец на вътрешнопартийно събиране за Нова година почетният председател на партията Ахмед Докан, квалифицира декларацията като грешка, остро разкритикува Местан и заема проруски позиции.

В рамките на броени дни след това организира изключването на Местан от всички постове в ДПС, като доскорошният лидер, назначен две години по-рано от самия Доган, отсъства от набързо проведения „другарския съд”.

В един момент дори Местан и семейството му търсят и намират убежище в посолството на Турция в София с обяснението на бившия лидер, че това е било продиктувано от мерки за сигурност за живота му и този на близките му. Това го компрометира и носи много критика, тъй като не се е обърнал към съответните български институции и органи и оставя впечатлението, че е пряко свързан с Турция.

 

Лидер на ДОСТ

Въпреки очакванията, че ще направи разкрития срещу хора като Пеевски и Доган на първото си пресконференция след конфликта, Местан не прави това. През февруари 2016 г. заедно с няколко депутати, отцепили се от ДПС, учредява партия под абревиатурата ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност), като в същото време на турски език дост означава приятел. Местан оглавява партията и се обявява за твърда проевропейска и проатлантическа позиция.

На предсрочните парламентарни избори през март 2017 г. се явява на изборите в коалиция с партията  Народна партия свобода и достойнство, основана през 2012 г. от бившия зам.-председател на ДПС Касим Дал, който също е изключен от партията през 2011 г., след като отправя публична критика срещу Ахмед Доган. Двете партии участват заедно на парламентарните избори под името коалиция „Обединение ДОСТ”, а Местан оглавява листите на коалицията в Кърджали и Хасково.

Lutvi_Mestan-f
Mestan-dok

Натисни върху изображението за голям размер

Premium Downlaod Templatesby bigtheme.org

София Дървени дъски

София Иглолистен дървен материал

Online bookmaker Romenia bet365