• 1

Азбучен списък на сътрудниците

А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | И | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ю | Я

Феим Юсеинов Чаушев (Петър Юриев Чаушев)

Феим Юсеинов Чаушев (Петър Юриев Чаушев)
1 март 1944 г.
с. Рибино, област Кърджали.
Средно селско семейство.
Женен.
Медицински техник.
БКП.
21 години.
Агент.
„БИСЕР”.
КДС Крумовград.
17 ноември 1966 г.
28 ноември 1966 г.
Кънчо Тодоров.
Кънчо Тодоров.

„Като сътрудник, въпреки че е още млад, се оказа честен, дисциплиниран, силно привързан към органите на КДС. С желание приема и изпълнява поставените му задачи. Притежава добра обща култура и добри разузнавателни качества, умен, съобразителен и находчив", КДС Крумовград, 1968 г.

1968 г.
12 февруари 2008 г. с решение №25 на Комисията по досиетата при проверката на членовете на Министерския съвет.
Документи от ръководилия го щатен служител; рег. бланка; рег. дневник; картон обр. 4; лично дело IА-1145 (Кж) МФ; протокол рег. № КА 15/26 март 1990 г. с предложение за унищожаване на работно дело IР-555; доклад на МВР рег. №RB202009-001-05/01-08-I-195/24 януари 2008 г.
1.Зам.-министър на младежта и спорта (2003-2005) в кабинета Сакскобургготски.
2.Зам.-министър на външните работи (2005-2008) в кабинета Станишев.
3.Ранг „посланик” от 3 август 2006 г. в Министерството на външните работи.

Феим Чаушев е дипломат, назначен в правителството на Симеон Сакскобургготски за зам.-министър на младежта и спорта и за зам.-министър на външните работи в кабинета Станишев като експерт от квотата на ДПС.

Образование и кариера

Феим Чаушев роизхожда от селско семейство. Баща му е член на БКП от 1966 г., председател на ТКЗС с. Токачка. Майка му е безпартийна с положително отношение към народната власт. Занимава се с тютюнопроизводство.

В официалната биография на Чаушев е посочено, че е доцент в Международната славянска академия за образование, наука, изкуство и култура. Специализира в института „Карл Маркс", Лайпциг, Германия. Има магистърска степен по социални науки в Академията за обществени науки – София, както и магистърска степен по счетоводство и контрол в Стопанската академия „Димитър А. Ценов" – Свищов.

В периода 1984-988 г. е помощник по политическите и протоколните въпроси в отдел „Международна дейност" на Института за съвременни социални теории, София

През 1989 г. е назначен в Министерството на външните работи, където работи в различни дирекции като първи секретар, съветник, пълномощен министър до 1993 г.

В периода 1993-1997 е ръководител на дипломатическото бюро на България в Берлин. В периода 1998-2001 г. е съветник по външнополитическите въпроси на Централния съвет на ДПС без да е член на партията. През 2001-2002 е член на Съвета по евроинтеграция към президента на Република България.

В изпълнителната власт

През 2003 г. при правителството на Сакскобургготски влиза в изпълнителната власт като е назначен за зам.-министър на младежта и спорта в министерството, ръководено по това време от Васил Иванов – Лучано. Кандидатурата му е на експерт от ДПС, партия, която е в коалиция с НДСВ.

През август 2005 г. след съставяне на кабинета Станишев, подкрепян от тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ Феим Чаушев е назначен от премиера за зам.-министър на външните работи при министър на външните работи Ивайло Калфин.

Скандал и оставка заради двойната му самоличност

През март 2008 г. подава оставка като зам.-министър на външните работи, след скандал, предизвикано от журналистическо разследване, което разкрива, че той има двойна самоличност. С името Феим Чаушев участва във властта, а с името Петър Чаушев участва като акционер или като член на управата в четири търговски дружества – АСПО СТАР ООД, ВИЛФРИД ОЙЛЕР-София ООД, Дюни АД и ИМОБИЛИЕН ФЕРВАЛТЕНГСГЕЗЕЛШАФТ ООД, които не е декларирал в данъчната си декларация.

В изявлението до медиите той обяснява, че е роден с името Феим Юсеинов Чаушев, което по време на „възродителния процес" е принудително променено на Петър Юриев Чаушев. „Тогава баща ми не издържа на унижението и политическата дискриминация и сложи край на живота си. Сега аз преживявам тази трагедия отново. Само че аз сега съм актуалният", заявява той.

Чаушев декларира че от 2002 г. не се занимава с никакъв бизнес и нямам бизнес отношения с никого. „В качеството си на представител на правителството винаги съм защитавал националните интереси на Моята Родина – Република България", допълва зам.-министърът на външните работи. Той обявява, че „предвид масивната клеветническа кампания, с цел да запазя авторитета на МВнР и имиджа на правителството на Република България, за да сложа край на психологическия тормоз върху мен и моите близки, за да се прекратят спекулациите с моята личност, реших да подам оставка. Решението е лично мое. Занапред честно и почтено ще продължа да работя за благото на Моята Родина – Република България".

Арестуван за откуп за краден автомобил

През март 2011 г. е арестуван като посредник при получаване на откуп в размер на 23 000 евро за краден автомобил на турски гражданин. Задържането му е извършено в момента на получаване на парите за автомобила, марка БМВ, който е откраднат на 19 февруари същата година пред столичен хотел.

Тогава директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи комисар Валери Йорданов съобщи, че след кражбата собственикът търси съдействието на Феим Чаушев, който му казва, че автомобилът може да бъде намерен срещу сумата от 25 000 евро. По време на преговорите за парите те са намалени на 23 000 евро, като разговорите са водени от бившия заместник-министър.

Осъден условно

През януари 2012 г. Софийският районен съд постановява ефективна присъда от 3 години и 6 месеца затвор за Феим Чаушев по обвинение, че е съдействал да върне откраднат автомобил на турски бизнесмен. Чаушев обжалва присъдата и с решение на състав на Софийския градски съд през ноември 2013 г. присъдата му е намалена на 2 години и 6 месеца и от ефективна, постановява да е условна с 5 годишен изпитателен срок.

В мотивите си за решението второинстанционният съд посочва, че прокуратурата е доказала напълно престъплението, а решението на районния съд е добре обосновано. Въпреки това намалява присъдата на Чаушев от ефективна на условна, понеже той е с „чисто съдебно минало и извършеното престъпление е инцидентна проява". Другите смекчаващи присъдата обстоятелства са напредналата възраст на подсъдимия, добрите му характеристични данни, както и признанията му по делото.

Връзката с ДПС

След арестуването по случая с получаване на откуп бившият зам.-председател на ДПС и един от съоснователите на партията Осман Октай разкрива, че Феим Чаушев е доведен в ДПС от Юнал Лютви. Пред в. „168 часа" Октай заявява:

„Юнал Лютви доведе Феим Чаушев в кабинета ми в централата на ДПС при управлението на Жан Виденов някъде около 1995 г. Представи го като единствения дипломат от турски произход, репресиран от тогавашното управление. Бил пред уволнение като консул в Лайпциг. Тогава имах честта да се запозная с Петър Чаушев. Казах, че ще проверя как стоят нещата. Проведох среща с ръководни фактори и се оказа, че има огромни злоупотреби с имотите в нашите дипломатически представителства в Берлин и Лайпциг. Имаше съмнение за свързаност на Чаушев и други дипломати с тези аномалии – отдаване под наем, опити за продажба.

Разбрах, че върви разследване и че причината да бъде освободен е заради тези съмнения. Помолих Юнал Лютви повече да не се занимава с този кадър, докато не се изчистят тези неща. Става дума за периода 1990-1995 г.

След 2001 г. когато нашите пътища с Доган окончателно се разделиха, изненадващо името на Феим Чаушев се появи като зам.-министър в Министерството на спорта на Васил Иванов – Лучано. Тогава разбрах, че проектът на Юнал Лютви е заработил отново. Зная, че впоследствие Феим Чаушев продължи щафетата от времето на Соломон Паси за усилено присъствие на „кадри" на ДПС, на Доган и на Юнал Лютви в дипломатически представителства и в Турция и в други държави. В тях се извършваха изключително много безобразия."

Досието на агент „БИСЕР"

В архивите на ДС са запазени само документи от личното дело на Феим Чаушев, които обаче хвърлят светлина за отношенията му с ДС, вербуването и дейността му.

От документите става ясно, че той е вербуван на идейна база за агент под псевдонима „БИСЕР" по линия на турското разузнаване. По това време е 21-годишен и работи като медицински техник.

Феим Чаушев е сътрудничил на тогавашния Комитет за Държавна сигурност още преди да бъде привлечен. „Поради това, че досега е работил с нас и е правил писмени сведения му беше предложено и за в бъдеще да сътрудничи с органите на КДС, което той прие с желание", е записано в доклада за вербуването му.

Издаване на съселяни младежи за подготовка за бягство

От досието му се разбира, че той е съобщавал на ДС за „изменнически намерения" на четирима младежи, всичките от родното му село Рибино. „БИСЕР" предава и за изказване на български турчин от с. Малка Чинка, секретар на СОНС и партиен секретар на ППО, че „до 1968 г. нямало да остане нито един турчин в България и всичките ще се изселят".

„Поставихме му задача по емиграционно настроените лица от с. Рибино и други общи такива от турския изселнически въпрос и коментари по 9-я конгрес на БКП", се посочва в един от съхранените документи на досието му.

Заминаване за СССР – причина за изключване от агентурния апарат

Заминаването на Феим Чаушев през септември 1967 г. за СССР, където да учи става причина за да бъде изключен от агентурния апарат „поради невъзможност да се продължи работата с него зад граница". От досието не става ясно какво е учил в Съветския съюз. С резолюция от април 1968 г. личното му и работно дело са снети в архив.

„Като сътрудник, въпреки че е още млад, се оказа честен, дисциплиниран, силно привързан към органите на КДС. С желание приема и изпълнява поставените му задачи. Притежава добра обща култура и добри разузнавателни качества, умен, съобразителен и находчив" е констатирано от КДС Крумовград през 1968 г. преди да бъде изключен от агентурния апарат.

Позицията на Феим Чаушев за принадлежността му към ДС

След обявяването на принадлежността му към ДС през февруари 2008 г. той взима отношение, като заявява:

„Не съм очаквал моето име да се води в отчетите на Държавна сигурност и искам Комисията по досиетата да покаже поне един документ, че съм бил доносник или че съм навредил на интересите на Републиката.

Бил съм вербуван уж 1966 г. и съм снет от отчет през 1968 г. Става въпрос младеж на 21 години и само две години. Това всичко за мен е много смешно, защото не ставам за тази работа. Аз си върша работата. Знам какво върша, как защитавам интересите на България. Ако днес направим някакъв списък за външно министерство, сигурно 99% от хората, които работят в това ведомство ще се окажат, че в някой случай са имали връзка със службите. Коя държава прави това нещо. Това е смешно донякъде, но и печално за страната."

„Бисер много ми харесва"

При последвалия скандал с двойната му самоличност, на журналистически въпрос кое име предпочита Феим Чаушев отговаря дословно: „Бисер много ми харесва", отправяйки журналистите към агентурния му псевдоним.

Той определя за грешка решението на кабинета Борисов през 2011 г. за отзоваване на дипломатите с досиета. „Няма дипломат в света да не работи със службите на своята страна", заявява тогава той.

feim-chaushev
dok

Натисни върху изображението за голям размер

Premium Downlaod Templatesby bigtheme.org

София Дървени дъски

София Иглолистен дървен материал

Online bookmaker Romenia bet365