• 1

Азбучен списък на сътрудниците

А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | И | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ю | Я

Ахмед Ахмедов Башев

Ахмед Ахмедов Башев
22 януари 1964 г.
с. Рибново, област Благоевград.
Селско семейство.
Женен.
Учител.
с. Рибново.
24 години.
Агент.
„МАНОЛ”.
Областно управление на МВР-ДС Благоевград.
26 май 1988 г.
старши лейтенант Владимир Трендафилов.
старши лейтенант Владимир Трендафилов, капитан Ст. Бойков.

„Има положително отношение към мероприятията, провеждани от партията за възпитанието на местното население, по възродителния процес и други. Проявява съзнателност, явява се на срещите, проявява разбиране по отношение на възродителния процес, като на практика е решил въпросите в семейството си. Информира ни редовно и обективно за развитието, както на възродителния процес и за други възникнали въпроси в Рибново", Районно управление на МВР-ДС гр. Гоце Делчев, 1988 г.

Установяване на двустранна връзка. Използване на тайник при усложнена обстановка.
25 октомври 2007 г. с решение №18 при проверката на кандидатите за участие в местните избори.
Собственоръчно написани агентурни сведения; документи от ръководилите го щатни служители; рег. дневник; рег. бланка; картон обр. 4; лично дело ІА – 2973 (Бл), работно дело ІР – 2084 (Бл); доклад на МВР RB202009-001-05/01 – 08 – І – 1880/22 октомври 2007 г.
1.Кмет на община Гърмен (1999-2013).
2.Кандидат за народен представител (2009), издигнат от ДПС, за 41-то Народно събрание.
3.Народен представител от ДПС в 42-то Народно събрание (2013-2014).
4.Кандидат за народен представител (2014), издигнат от ДПС, за 43-то Народно събрание.

Ахмед Башев е депутат от ДПС в 42-то Народно събрание (2013-2014), дългогодишен кмет на община Гърмен (1999-2013).

Произход и образование

Израства в родното си село Рибново, в което през рождената му 1964 година, жителите се вдигат на бунт срещу насилственото им преименуване, предприето от управлението на БКП. Баща му е член на БКП, отговорник на лавката за детски закуски в селото, а майка му работи в АПК.

През 1981 г. става студент в Висш физико-математически институт в Пловдив.

Доноси като студент още преди ДС да го вербува

Именно когато е студент 3-ти курс във Висш физико-математически институт в Пловдив през декември 1983 г. Държавна сигурност проявява интерес към него. По това време името му е Албен Бюлюкбашиев. Контакт с него осъществява оперативен работник от Районното управление на МВР-ДС в Гоце Делчев.

В архивните документи за този първи контакт офицерът, подчертава, че 19-годишният младеж ще бъде вторият човек от с. Рибново, който ще завърши висше и органите разчитат на него да променят бита и културата на родното му село.

Лична връзка „АЛБЕН"

ДС го използва като лична връзка (ЛВ) под псевдонима „АЛБЕН" за обезпечаването на Висшия физико-математически институт в Пловдив, където Башев е студент. Целта е да донася срещу състуденти от българомохамедански произход.

От тези ранни години в досието му фигурират данни, че той донася информация за различни прояви и коментари на свои колеги. Така например, предава информация за студент, който коментира, че живота на Запад и Япония е привлекателен и прави сравнение с ниския стандарт на живот в НРБ.

ЛВ „АЛБЕН" донася на ДС и за студент, който коментира политиката на съветския лидер Андропов, което тогавашната комунистическа власт и Държавна сигурност приемат за форма на антисъветизъм. Още в тези ранни години на контактите си с ДС Башев има афинитет и към по-тривиални прояви, които прави достояние на оперативните работници от ДС. В случая такъв е донос срещу студент, който продава дънки на черно.

Срещите с ЛВ „АЛБЕН" са регулярни през два месеца. Поставената му е и по-сериозна задача: да указва влияние върху тогавашния кмет на родното му село Рибново за промяна на облеклото на жителите му. В докладите на ДС е посочено, че Бюлюкбашиев определя съселяните си като „невежи и прости".

Проучването на Башев за агент на ДС

След „възродителния процес" той получава името Андрей Малинов Башев. Иинтересът на ДС към него се възобновява през 1988 г. ДС се спира на него като в търсенето на агент, чрез който може да се оказва положително въздействие на населението в Рибново и да отразява действителното положение в селото.

„Като подходящ се явява лицето Андрей Малинов Башев роден на 22 януари 1964 г. в с. Рибново, имайки възможност да работи сред интелигенцията", е посочено в един от документите на ДС. Комунистическата власт има отдавнашен проблем в Рибново, чието население ДС определя като „обхванато от религиозен фанатизъм, включително и младежите". ДС отбелязва, че Андрей Башев (Ахмед Башев) е с завършено висше образование, специалност математика, член на ДКМС и от края на 1987 г. работи като учител в родното си село.

В проучването му от ДС преди вербовката е отбелязано, че още като студент с него е осъществен оперативен контакт. „Определените му срещи приемаше с желание и на същите се стремеше да ни дава вярна и точна информация", е записано в документа.

Верен на Държавна сигурност и в казармата

От материалите, свързани с проучването на Башев се разбира, че по предложение на ДС в гр. Гоце Делчев в казармата с Башев е установен контакт от Пето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР. В продължение на 2 години той е редовен на срещите и ВКР дава положителна оценка за разговорите с него.

Интересно е, че през ноември 1987 г. Окръжният комитет на БКП в с. Гърмен се насочва към Башев с желанието да го издигне за кмет, но той категорично отказва, тъй като нямал необходимия организационен опит. И този факт ДС не е пропуснала в досието му.

Рецептите на Башев за „възродителния процес"

Още преди да бъде вербуван Башев активно продължава да информира ДС. В края на ноември 1987 г. обаче той вече се е „специализирал" по проблемите на „възродителния процес" и предлага на Държавна сигурност „рецепти" за успеха на насилствената смяна на имената.

Донесенията му са под формата на „заявления", под които се подписва с името си Андрей Башев. В тях той посочва, че за „неудачите" с „възродителния процес" определена вина има партийното ръководство и учителите в селото. Основните фигури, които трябва да ръководят и направляват възродителния процес – учителите не се задържат в селото и не спят там. Прекарват само по 4-5 часа на ден.

Партийното ръководство също е укорено от Андрей, поради липса на личен пример. Освен това той донася и за негови съселяни, които според него играят на комар.

През февруари 1988 г. Андрей Башев донася на ДС, че в Рибново „не се чувства необходимата непримиримост, от страна на партийните членове в селото, не правят забележки на жените и не се налагат никакви глоби".

Докладва дори за неспазване на новия ритуал при погребенията на починали в селото, както и това, че при гласуването на изборите през февруари 1988 г. повечето от жените не са отишли до урните, а от тяхно име са гласували мъжете им.

В заявление от май 1988 г. Андрей Башев посочва, че „възродителният процес така и не върви. Имайки предвид опита на другите села в нашата система по какъв начин те решиха проблемите. Още дълго време ще тъчем на едно и също място, ако цялото ръководство на селото не се оглави от местни кадри – директор на училище, партиен секретар и другите ръководни длъжности".

ДС: Андрей Башев няма проблем с възродителния процес

В плана за вербуването на Башев от ДС през пролетта на 1988 г. изрично се посочва, че „по възродителния процес няма проблеми. Убеден е в правотата на същия". Определен е като подходящ е за агент на ДС, привлечен на патриотична основа.

По времена вербовката му (26 май 1988 г.) присъства и полковник от ДС – началник на Районното управление на МВР-ДС в Гоце Делчев. На Башев е обяснено, че задачите, които му поставят, са задачи на партията и че се опират на честни и верни на партията хора.

Вълнението на Башев да стане агент „МАНОЛ"

„Башев се развълнува и откровено благодари за оказаното му доверие, споделя, че осъзнава отговорността, която е поел и в бъдеще с желание ще продължи с решаването на нашите задачи", се посочва д доклада за вербовката му. Предложено му е да си избере псевдоним и той избира „МАНОЛ".

„На ново вербовъчния агент не взехме декларация за сътрудничество, тъй като според нас не се налага, изхождайки от неговата готовност, както преди, така и сега да сътрудничи", подчертава ДС.

Донос след донос

От 1988 г. доносите на Башев се редят един след друг. Те са насочени срещу различни негови съселяни. Срещу група от 7 работници, които си изкарват хляба в с. Струмяни, но оттам пътували до София, където хората посещават джамията.

Агент „МАНОЛ" донася за коментарите в Рибново относно решението на ЦК на БКП по селското стопанство през 1988 г. Общото мнение, е че хората не вярват на партийните решения и обещанията за ниски цени.

През септември 1989 г. „МАНОЛ" коментира, че новият партиен секретар в селото съвсем е объркал „възродителния процес", защото бил тръгнал да си решава собствените проблеми и да използва положението си. Този секретар, според документите на ДС е Манчо Джуркин, който през февруари 2014 г. обвинява Башев за отстраняването си от поста временно изпълняващ длъжността директор на училището в Рибново. Тогава, през 1988 г., Джуркин е коментирал, че в партията е затъпяла и той като секретар има много свободно време.

В досието на Ахмед Башев съществува и донесение от август 1989 г. по време на т. нар. Голяма екскурзия. Отбелязано е, че „с пристигането на войници от специалните войски и тяхното дежурство в селото не се забелязват коментари дори от страна на възрастните". Ако някой започвал да говори по темата Турция веднага бил прекъсван от останалите.

Да донасяш на ДС след 10 ноември 1989 г.

Агент „МАНОЛ" се оказва изключително верен на репресивния апарат на БКП. От досието му е видно, че той продължава да донася и след оттеглянето на Живков от властта и рухването на комунистическия режим.

В сведение от 24 ноември 1989 г. „МАНОЛ" предава на Държавна сигурност каква е обстановката след Ноемврийския пленум (на който Живков е принуден да се оттегли, бел. ред.) и реакциите след първия митинг (на 18 ноември 1989 г., бел. ред.). Според информацията обстановката се е усложнила, а жителите на селото са издигали вражески лозунги като „Дойде и вашия ред", „Край на червения терор" и „Смърт на червените".

Според агент МАНОЛ" властта „трябва да предприеме конкретни мерки срещу някои от най-активните лица, защото в противен случай ще се стигне до сблъсък".

Агентът търси оперативния си работник дори и в началото на 1991 г. за да ги информира как се развиват нещата в Рибново. Последното му донесение е от юни 1991 г., регистрирано вече в служба Защита на конституцията, наследник на Второ главно управление на ДС

В него „МАНОЛ" поделя впечатленията си от свое посещение в Турция. Поставена му е задача да следи за „изказвания на националистическа основа, за изява на екстремисти и за изяви по време на курбан-байрама". Така Ахмед Башев остава верен на ДС до края й.

Кариера след 10 ноември 1989 г. – кмет на Гърмен

До 1999 г. той е директор на училището в с. Рибнево. През 1999 г. се кандидатира за кмет на община Гърмен. Тогава печели като независим кандидат под името Андрей Башев.

На местните избори през 2003 г. Башев е издигнат от ДПС и тогава се преименува на Ахмед. Печели изборите на първи тур. На местните избори през 2007 г. Башев е избран отново на първи тур за втори кметски мандат на община Гърмен. През 2007 г. се явява като независим с подкрепата и на БСП и отново печели кметския пост. На местните избори през 2011 г. е издигнат от ДПС и взима пореден кметски мандат.

Депутат от ДПС

На парламентарните избори през 2009 г. Ахмед Башев е кандидат за народен представител от листата на ДПС в 41-то Народно събрание, но не успява да бъде избран.

Отново е кандидат за депутат на предсрочните избори през 2013 г. за 42-то Народно събрание, в което влиза като водач на листата на ДПС в 1-МИР Благоевград. В 42-то Народно събрание е избран за зам.-председател на Комисията по и инвестиционно проектиране. Той е и член на Комисията по регионална политика и местно самоуправление. По време на своя престой в Народното събрание жителите на Рибново го обвиняват, че стои зад опитите за кадруване в селото с уволнението на изпълняващия длъжността директора на училището.

В парламента изкарва само 14 месеца, след като през май 2014 г. ДПС оттегля подкрепата си за кабинета Орешарски в резултат на неубедителния за БСП резултат от евроизборите и това довежда до разпускане на парламента и насрочване на нови предсрочни избори.

На тях той отново е кандидат за народен представител от ДПС и се нарежда втори в листата на движението в 1-МИР Благоевград. ДПС печали два мандата, но преференциалният вот вкарва в 43-то Народно събрание, поставеният по-назад в листата на движението Муса Палев за сметка на Башев (месец след изборите Палев и още един народен представител от ДПС са изключени от партията заради отказа им да се откажат от депутатските места, спечелени благодарение на преференциалния вот).

Останал извън парламента Ахмед Башев се връща към учителството, като става директор на училището в с. Огняново, община Гърмен.

Позицията на Ахмед Башев за агентурното му минало

След разкриване на неговата принадлежност за първи път през 2007 г. Башев, който по това време е кмет на община Гърмен, заявява:

„Тълкувам оповестеното решение на Комисията по досиетата и моето име там, като пореден опит за нанасянето на удар върху мен от шайка мафиоти и мръсници."

Той приема разкриването на агентурното му минало от Комисията като опит да бъде дискредитиран, обвинявайки депутата от ДПС Алиосман Имамов и областния лидер на ДПС в Благоевград Ведат Хюсеин. Башев заяви, че през 1999 г. му е издаден документ, който доказва, че е проверяван за наличие на досие и че миналото му е чисто. Именно с този документ той парира по време на предизборната кампания нападките на опоненти, че е сътрудничил на ДС.

През 2009 г. след разпита му в ДАНС по сигнал на лидера на Яне Янев за насаждане на радикален ислям, когато за кратко е задържан Башев заявява, че не е вярно, че има тлъсто досие, нито информациите, че е активен възродител.

През февруари 2014 г., когато жители на Рибново протестират срещу намесата му срещу директора на местното училище, отново е припомнено агентурното му минало. Тогава Башев дава специална пресконференция, на която заявява:

„Аз нямам подписана декларация за сътрудничество със службите за сигурност, за разлика от много депутати и хора на ДПС. Рано или късно това моето досие ще излезе в публичното пространство, аз ще поискам това да се случи, за да се види за какво става въпрос. Основният играч с досиетата беше и остава Илиосман Имамов [депутат от ДПС]."

Башев за „възродителния процес"

Интересни са и коментарите на Ахмед Башев за „възродителния процес", за провеждането на който в родното му Рибново самият той информира и съветва Държавна сигурност преди промените. През май 2012 г. на поклонение в с. Пристое, Шуменско, по повод Майските събития от 1989 г. той заявява:

„Аз съм от онова поколение, което знае малко за Възродителния процес. Искам да се обърна към младите хора. През последните години се бяхме втурнали да правим пътища, водопроводи, вкарахме много средства в общините, но като че ли забравихме за това, което се е случило преди 20 и повече години по помашките райони, какви неща са се случвали."

През май 2012 г. по време на събора Демир баба теке, където ДПС отбелязва годишнините от „възродителния процес" и Маските събития от 1989 г., Ахмед Башев заявява:

„Много от нашите противници ни казват – стига с този Възродителен процес, изтъркахте я тази тема вече. Не, уважаеми приятели. Ще я търкаме дотогава, докогато България стане истинска демократична държава.

...Методите на онзи Възродителен процес продължават. Страхът е актуален и днес. Ние ще продължим да споменаваме Възродителния процес, ще се борим, докато не постигнем равноправие, тази родина е и наша, тя е обща, можем да управляваме много по-добре от някои други...

...Има една партия – ДПС, която трябва да споменаваме винаги, защото тя показва нашата кауза – правата и свободите на всички граждани. Това е партията, ще се борим, ще бъдем единни, за да покажем на България, Европа и света, че ние искаме властта – централната, изпълнителна власт. Това можем да го постигнем, ако отново бъдем единни. Трябва да имаме пълно доверие в ДПС и в председателя Ахмед Доган."

Ahmed_Bachev
dok

Натисни върху изображението за голям размер

Premium Downlaod Templatesby bigtheme.org

София Дървени дъски

София Иглолистен дървен материал

Online bookmaker Romenia bet365